Nyttiga recept från medelhavet

1 av 5
- Foto: annamaria-l.se
2 av 5
- Foto: Pepparkakshuset.wordpress.com
3 av 5
- Foto: Bbcgoodfood.com
4 av 5
- Foto: frokenflingsalt.blogspot.com
5 av 5
- Foto: 6kilo6veckor.se
Dela på Pinterest
I samband med den stora hälso- och träningsmånaden samlar vi ihop goda och nyttiga recept. Denna vecka bjuds det på fräscha medelhavsinspirerade recept.

Parmalindad honungsmelon
1 halv honungsmelon (delad på längden)
10 skivor prosciutto di Parma

Skiva honungsmelonen i tio skivor på längden och linda en skiva parmaskink runt varje bit.


Vattenmelon med fetaost och mynta
1 kg vattenmelon
200 g fetaost
3 msk olivolja
2 msk färskmynta,
hackad nymalen svartpeppar

Skär vattenmelonen i skivor och lägg upp på ett fat. Smula fetaosten över. Ringla överolivolja och toppa med mynta. Avsluta med några varv från pepparkvarnen.


Italiensk couscoussallad
200 g couscous
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl vatten
250 g körsbärstomater
2 avokados
1 paket mozzarella
3 nävar babyspenat

Blanda couscous och grönsaksbuljong i en skål. Häll över kokande vatten, täck med en tallrik och låt stå i fem minuter. Halvera körsbärstomaterna. Skala, ta bort kärnan och klyfta avokadon. Skiva mozzarellan. Blanda tomater, avokado, mozzarella, babyspenat och couscous. Smaka av med salt, peppar och olivolja.


Ugnsbakad lax på varm salladsbädd
600 gram laxfilé
Salt
Peppar
Olivolja
1 dl kokta smålinser
2 gula paprikor
2 salladslökar
10 st coctailtomater

Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra laxen och lägg den i en ugnsfast form. Ringla över olivolja. Ugnsbaka laxen i 15-20 minuter. Skiva grönsakerna och stek i några minuter i olivolja i en het stekpanna. Lägg grönsakerna på en tallrik och lägg över laxen och strö över linserna.


Kyckling à la provençale
1 kyckling, ca 1,4 kg, i bitar
1 g (2 pkt) saffran
1 tsk chilipulver
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk timjanblad
6 vitlöksklyftor, krossade med skal
Rivet skal av 1 citron
½ dl olivolja
3 stora potatisar, i kvartar
1 knippe färsklök, i 1 cm tjocka skivor
Ca 12 cocktailtomater
2 dl färska eller frysta ärter

Sätt ugnen på 220 grader. Blanda saffran, chilipeppar, svartpeppar, timjan, vitlök, citronskal och olivolja i en skål. Lägg kyckling och färsklök i en långpanna eller stor ugnsfast form. Häll kryddblandningen över och vänd runt. Tillsätt tomaterna. Stek kycklingen i ugnen i 40 minuter, ta ut den efter halva tiden och vänd runt grönsakerna i oljan. Strö ärterna över grönsakerna i formen och låt steka ytterligare fem minuter i ugnen.