7 saker som hjälper dig att hantera nervositeten

Foto: Pexels
Foto: Pexels - Foto: Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Redovisning i skolan, arbetsintervju, första dejten – det finns massvis med saker som gör oss nervösa. Här är nio tips till dig som lätt blir nervös.

1. Andas

Det här är lättare sagt än gjort, och ibland känns det som att det här inte hjälper. Men, det är faktiskt A och O vid tillfällen då vi behöver få balans i kroppen. Ta tre djupa andetag när du känner att nervositeten kryper sig på.

2. Gör bort dig

Det är sant! Har du gjort bort dig totalt en gång kommer det kännas lättare nästa gång. Antagligen kommer du märka att det inte är så farligt som du tror, några kanske fnissar till eller en pinsam tystnad uppstår, men efter några minuter är det över och du kan fnissa åt det även du.

3. Sträck på dig

Ditt kroppsspråk avslöjar dig i många fall, inte minst vid nervositet. Dra händerna ur fickan, sträck på dig och ha ögonkontakt med personen du pratar med – lovar dig att du då utstrålar självsäkerhet istället för nervositet!

Läs också 7 vanor alla drivna och självständiga kvinnor har

4. Prata långsamt

Vissa pratar jättemycket och jättefort när de hamnar i en jobbig situation, det tyder ofta på nervositet. Försök att prata långsamt, då slipper du snubbla på orden och råka säga något helt olämpligt.

5. Kom i tid

Är du nervös inför en arbetsintervju eller en redovisning i skolan, var där i god tid! Då hinner du andas, känna av situationen och kanske kallsnacka lite med personer i rummet innan det är dags att leverera.

6. Backa inte

Nervositet handlar ofta om att göra fel, göra bort sig, bli dumförklarad, misslyckas – GLÖM DET. Du är bäst, du klarar det här, kör rakt in i kaklet istället för att backa och tveka.

Läs också 9 grymma tips till hur din dröm blir verklighet

7. Helikopterperspektiv

Se situationen från ett större perspektiv. Tänk på att det alltid finns människor som sitter i en jobbigare sits än dig själv. Att gå på en arbetsintervju kan kännas ganska lätt när du jämför med att hålla tal inför hela världen.

8. Se framåt

Innan du ska träffa dejten kanske du är supernervös, men försök tänk på hur bra det kommer kännas efteråt. Tänk att den där stunden av nervositet bara handlar om en pytteliten stund av ditt liv.

9. Det är mänskligt

Vi alla blir nervösa ibland, det är okej. Ta hjälp av en vän istället för att hålla det inom dig, övning ger färdighet!


Gilla Modette på Facebook!