Hälsa! Det här händer med din kropp när du slutar träna

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash - Foto: Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Hur längesen var det du tränade? En vecka? En månad? Ett år? Det här är vad som händer med din kropp när du inte håller igång.

Några dagar efter att du slutar träna

Det hinner inte hända så mycket. Om du har tränat regelbundet är din kropp troligtvis ganska glad över att få vila och återhämta sig. Kroppen använder tiden att reparera dina muskler och får dig att komma tillbaka starkare.

1 vecka efter att du slutar träna

Dina muskler börjar sakta bli försvagade och din kropp binder lite extra vätska. Men för de flesta är detta ingeting som påverkar hur vi mår. Om du kör ett träningspass efter en vecka kommer du förmodligen inte ens märka någon skillnad på hur snabbt du kan springa eller hur tungt du orkar lyfta.

Läs även 7 saker att äta för ökad sexlust

2 veckor efter att du slutar träna

Nu börjar det hända saker med konditionen. Du kommer förmodligen märka att din kondition inte är lika bra som tidigare. Det kan bli tyngre att gå i trappor och första löppasset efter ett två veckors uppehåll kan kännas jobbigare. Men kör på! Det går snabbt att komma tillbaka!

En månad efter att du slutar träna

Det mesta av din upptränade kondition och styrka är nu borta. Du har förlorat muskelmassa, har förmodligen svårare att hantera stress och det kan även leda till att du får svårare att sova. Försök därför att prioritera träningen och att ta hand om din hälsa i stressade situationer, du är det viktigaste du har!

Några månader efter att du slutar träna

Nu börjar det verkligen hända saker med din hälsa. Din ämnesomsättning försämras och ditt hjärta måste jobba hårdare vid varje slag. Dina lungor tar inte upp lika mycket syre som tidigare.

1 år efter att du har slutat träna

Nu har du verkligen tappat muskelmassa och din ämnesomsättning går väldigt trögt. Du känner dig förmodligen mycket tröttare och inte lika glad. Din kropp mår inte bra och du har större risk att drabbas av sjukdomar. Så – kör ett träningspass idag så blir du både glad och får massa härlig energi!

Källa Women's Health

Gilla Modette på Facebook!