Saker som händer med dina bröst – under en livstid

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash - Foto: Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Vi älskar bröst! Och våra bröst är med oss i hela livet. Med andra ord får de vara med om en hel del!

När du är foster och nyfödd

Även om brösten börjar synas ungefär 13 år senare, så händer det grejer med dina bröst redan vid fosterutvecklingen. Området där dina bröst sitter förbereder sig redan nu för att så småningom börja växa. När barnet är fött, har de första stadierna av ett mjölkproduceringssystem utvecklats.

I tonåren

Wohoo! De är äntligen här! Hormonet östrogen från äggstockarna startar bröstens tillväxt. När brösten växer kan de vara ömma och oftast börjar det ena bröstet växa före det andra. Det skiljer sig från person till person hur fort och hur mycket de växer.

I 20-årsåldern

Någon gång i tjugoårsåldern har brösten oftast växt färdigt, men det är som sagt väldigt individuellt. Även när brösten är färdigutvecklade är det vanligt att det ena bröstet är lite större än det andra. Dina bröst kommer dessutom att förändras i hela livet.

I 30-årsåldern

Många kvinnor blir gravida i 30-årsåldern, vilket kan påverka brösten. Under en graviditet brukar brösten bli större. Det beror på att östrogenet ökar kraftigt om du är gravid. Det är också vanligt att bröstvårtorna blir mer framträdande. Ibland blir bröstvårtorna dessutom lite mörkare.

P-piller eller andra graviditetsskydd som innehåller östrogen kan också göra att brösten blir lite större. Men det är inte säkert, vissa tycker att brösten växer och andra märker ingenting.

I 40-årsåldern

Du kommer förmodligen göra ditt första mammogram, vilket kan hjälpa till att hitta bröstcancer i ett tidigt skede. Väldigt bra, med andra ord! Förmodligen kommer dina bröst även känns lite mjukare eftersom dina äggstockar nu producerar mindre östrogen.

I 50-årsåldern

I den här åldern har brösten oftast gått igenom en process som gör att de nu till allra största delen består av fett. Det gör att de blir ännu mer mjuka. (Och väldigt gosiga!)

60 år och äldre

Ungefär efter att du har fyllt 60 slutar dina äggstockar att producera östrogen helt och hållet. Vilket gör dem ännu mer mjuka. Vi som älskar bröst tycker såklart att de fortfarande är snygga – men lite härligare att luta sig mot när man är ledsen.

Kan du inte få nog av bröst? Spana in saker tjejer gör med sina bröst – i hemlighet

Eller du kanske är mer sugen på att läsa om behåar? Tankar vi tjejer har när vi går utan behå

Läs även 10 saker som gör dig sexigare – på direkten!

Källa Umo.se 1177.se Purewow.com

Gilla Modette på Facebook!