Experten: "Här är vanligaste misstagen tjejer gör mot sina underliv"

Tvätta underlivet på rätt sätt
Hur tvättar du dig där nere? - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Läkaren och intimhygienexperten Hedieh Asadi som skapat intimvårdsmärket Deo Doc berättar för oss vad vi ska tänka på när det gäller att ta hand om vårt underliv. Och vad vi måste sluta med på en gång!

1. Vad är det vanligaste felet tjejer gör mot sitt underliv?

– Det finns en kunskapsbrist kring underlivet hos många tjejer. De flesta vet inte om att de har svettkörtlar i intimområdet (samma svettkörtlar som finns under armarna). Den besvärande doft som många upplever pga naturlig svettning vill de råda bot på genom att tvätta underlivet överdrivet mycket, vilket inte hjälper. Ett annat vanligt fel som många gör är att man tvättar intimområdet med fel produkter, så som en vanlig tvål, duschgel eller att man använder en intimtvål som har fel pH-värde, säger Hedieh Asadi.

2. Varför kan underlivet lukta illa?

– Dålig lukt kan bero på flera olika saker. Dels att exakt samma svettkörtlar som finns under armarna också finns i intimområdet hos både män och kvinnor. Uttryck som pungsvett finns av en anledning, men för kvinnor finns inte liknande uttryck och många kvinnor vet inte om att de har svettkörtlar i intimområdet. Och precis som under armarna, kan det alltså på grund av vanlig svettning, också komma lukt från intimområdet. Att det inte luktar samma svettlukt från under armarna som från intimområdet är pga den olika bakteriefloran på de olika hudområdena.

– Om du har en illaluktande flytning eller om en flytning som ändrat karaktär kan det vara tecken på vaginal sjukdom och då ska då söka en läkare eller din gynekolog. Kolla in detta för mer utförlig fakta.

Foto: Unsplash

Läs även: 5 tecken på att dit underliv inte mår bra

3. Vad får man absolut inte tvätta sig med?

– Man ska undvika att duscha rakt in i slidan. Slidan är självrengörande, så det behövs inte att tvätta in i själva slidöppningen. Däremot är det bra att tvätta de yttre vaginala delarna (yttre blygdläppar, inre blygläppar) Men då får man absolut inte tvätta sig med en vanlig tvål, det är ett big NO NO!! Dessa produkter har ett pH på 8 som är alldeles för högt. Kom ihåg att det yttre vaginala området (yttre blygdläppar, inre blygdläppar, slemhinnor) har ett pH på 5, så används produkter med ett pH på 8 så kommer den naturliga pH-balansen att rubbas, orsaka irritation och verka uttorkande.

– Tyvärr finns det dessutom tvålar på marknaden som marknadsförs som "intimtvålar", men många av dessa har också ett felaktigt pH-värde. Man ska INTE tvätta sig med en intimtvål som har ett pH värde på 3,5 - detta är för surt och kan orsaka irritation och klåda som resultat. Så var noga med att se vilket pH-värde intimtvålen har när du köper den, säger Hedieh Asadi.

4. Vad ska man tvätta sig med?

– Den intimtvål som alltså är OK att använda är en intimtvål som har ett pH-värde på 5, dvs samma pH som huden i det yttre vaginala området. Att använda en intimtvål med en allergenfri parfym är också helt ok, så länge pH är 5, säger Hedieh Asadi.


Många tjejer har problem med att de besväras av sår som svider och känns obehagligt efter sex. Det kan bero på flera olika saker och vi har frågat tjejerna från "Alla våra ligg" hur man ska tänka och göra om det händer ofta.

Mer:

Saker alla tjejer måste sluta göra mot sina underliv