5 saker som räddar julen när du inte har råd med julklappar

Jul
Här är tips på saker du kan tänka på under julen. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Pengar är en av de största orsakerna till att folk känner ångest inför jul. Men du kan faktiskt få en bra julafton även om det ekar tomt på kontot!

1. Berätta om din situation
Att ha dåligt med pengar är inget som du borde skämmas för. Berätta för de du ska fira med att du inte har råd med julklappar och dyr julmat, de kommer förstå och uppskatta att du varit ärlig. Din familj och dina vänner vill att du mår bra, inte stressar och skrapar för att ha råd med oviktiga presenter.

2. Kontakta kyrkan eller sök upp en hjälporganisation
Var inte rädd för att ta emot hjälp. Vissa kyrkor och andra organisationer har samlat in julklappar att ge till de som inte har råd att köpa egna.

3. Spela julklappspelet
Att fira jul med hela tjocka släkten kan bli en dyr historia. Föreslå att ni ska köpa en present för en liten summa och göra julklappsutdelningen till en rolig grej genom att spela ett julklappspel.

4. Håll er sysselsatta
Om du och ditt julsällskap håller er sysselsatta under julafton kommer ni förmodligen inte tänka på julklappar lika mycket. Plocka fram alla gamla brädspel, ta en julpromenad, se om det finns någon gratiskonsert eller åk pulka! Det är mycket roligare än att sitta i soffan och vänta på tomten hela dagen.

5. Tänk efter, vad är egentligen viktigast på jul?
Är det verkligen presenter? Eller julmaten? Visst, det är kul att få presenter och gott med knäck och julskinka. Men om du hade firat ensam, hade det varit lika kul då? Antagligen inte. För det viktigaste på julen är människorna som du firar med (och det går inte att köpa för pengar!)

Se vilka julklappar du kan köpa till julklappspelet – för mindre än 50 kronor!

I videon listar vi de bästa julfilmerna du borde se (i alla fall om du är en sann julälskare!)