Tjejer berättar: Jag blev våldtagen av min pappa

Tjejer berättar om våldtäkt.
Tjejer berättar om våldtäkt. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Våldtäkt kan ske inom en relation, i skolan, på festen – överallt. Här är vår tredje del av vår miniserie som vill belysa detta.

Våldtäkt kan ske inom relationer, bakom stängda dörrar, i offentligheten och ja... överallt. Det finns ingen "bild" över hur en typisk våldtäkt ser ut och det är inte alltid en främmande man som hoppar ut framför en buske. Det här är något vi på Modette vill belysa och har därför gjort en undersökning där vi frågat tjejer, i två stora Facebookgrupper, om de blivit våldtagna – och av vem.

Över 3 500 tjejer svarade på frågan om de har blivit våldtagna någon gång, och resultatet är verkligen skrämmande.

60 procent svarade att de aldrig hade blivit våldtagna. 32 procent svarar att de har blivit våldtagna och 8 procent svarar att de inte vet om de blivit våldtagna – alltså kan vi förmodligen räkna in dessa i de andra 32 procenten, tyvärr.

I en miniserie kommer vi nu publicera flera olika historier från dessa tjejer, som berättar vem deras våldtäktsman är. Vi har redan publicerat en där tjejer berättar att de blivit våldtagna av sina pojkvänner och en där tjejer berättar att de blivit våldtagna av sin kompis.

Här är kanske den jobbigaste av dem alla – tjejer som berättar att de blivit våldtagna av deras pappa.


"Jag var inte myndig och han gillade inte att jag rökte eller drack. Men när jag kom hem en kväll så bjöd han på vin och ville röka med mig under fläkten. Jag tackade inte nej. Min mamma hade lunginflammation och låg inne på sjukhus och mina syskon var inte hemma, förutom min yngsta syster som var 11 år.

Jag vaknade mitt i natten av att pappa var över mig. Jag förstod ingenting, jag grät och skrek. Jag har minnesluckor så minns inte alls. Jag vaknade på morgonen helt naken. Senare samma dag hade jag ont långt ner magen, och hittade då en gammal tampong högt upp. Då började jag fatta mer och mer. Jag grät hela tiden och ångrar att jag inte gjorde DNA-test eller berättade."


"Jag blev våldtagen av biologiska far när jag var nio år gammal. I källaren i vår dåvarande bostad. Han var påtänd, drog ner mig för trappan mitt i natten, ner på det kalla golvet. Gav mig flera lavetter, slet av mig pyjamasen – och där tappar jag både verklighetsuppfattning och tid.

Jag vaknade nästa morgon i min säng igen, trodde allt var en dröm. Tills jag känner efter och det känns som att jag har kissat på mig. Skämdes som ett djur. Reste mig ur sängen och då såg jag att allt det blöta var blod."


"Jag blev våldtagen av min pappa och sexuellt utnyttjad under några år när min mamma var på sjukhus, då min bror hade cancer. Det höll på från att jag var några månader till jag nästan var fyra år."


"Det hände när jag var 13 år. Jag var ensam hemma med min pappa och han var antagligen full. Jag sa nej flera gånger och skrek men jag var inte så stark. Jag har anklagat mig själv tills nu."


Denna artikel är en del av en miniserie där vi lyfter olika historier om våldtäkt – för att uppmärksamma och belysa att våldtäkter ser olika ut. Nästa artikel kommer handla om tjejer som blivit våldtagna av deras nära vänner.

Läs även: Tjejer berättar: Jag blev våldtagen av min pojkvän

Läs även: Tjejer berättar: Jag blev våldtagen av min kompis

Läs även Hade du själv sagt nej om någon hade försökt våldta dig?