Därför är killars förkylningar värre än tjejers

sjuk och förkyld
Är du hemma sjuk? - Foto: Shutterstock
Dela på Pinterest
Det kanske ligger en sanning i att killars förkylningar är värre trots allt – men de får nästan skylla sig själva...

Har du en kille där hemma som alltid blir superförkyld och knappt kan röra sig ur sängen när näsan rinner och febern är igång? Ja, då ska du här få en liten förklaring till varför han blir sååå sjuk varje gång.

Enligt en undersökning av Novus, i uppdrag av Ipren, framkommer det nämligen att män är riktigt usla på att ta hand om sig själva när de väl är sjuka.

I undersökningen har cirka 1 000 personer svarat på ett antal frågor om huruvida de använder läkemedel när de är sjuka – eller inte.

– För att minska smittspridning är det viktigt att man bedriver egenvård så mycket som möjligt i influensansinledningsskede. Det är nämligen då man smittar som mest, därefter avtar smittan successivt, säger Kenneth Jacobsson, specialistläkare i allmänmedicin och verksamhetschef, Capio Vårdcentral Östermalm.

Och ja, egenvård innebär alltså sömn, vila och kanske en värktablett eller två.

Skillnader mellan män och kvinnor 

59 procent av kvinnorna vilar i större utsträckning än män när de är sjuka. Och hela 17 procent av männen använder inte receptfria läkemedel när de är sjuka, motsvarande 8 procent av kvinnorna.

I övrigt är det ungefär 10 procent fler av kvinnorna som tar receptfria värktabletter vid huvudvärk, feber, halsont och andra besvär.

Så, anledningen till att män känner sig mer sjuka än kvinnor är förmodligen helt enkelt för att de inte tar hand om sig själva. Spännande va?

Blir du och din partner ofta sjuka samtidigt? Foto: Shutterstock

Brukar du bli sjuk när du äntligen börjat komma igång med träningen? Läs det här i videon och se hur du undviker att bli sjuk på gymmet. 

Vill du veta hur det hade sett ut om killar hade haft mens? Kolla in det här.