Racingföraren Mikaela, lär killar köra bil: "Jobbigt för vissa"

Mikaela jobbar inom en mansdominerad bransch.
Mikaela jobbar inom en mansdominerad bransch. - Foto: Mikaela
Dela på Pinterest
Hur är det egentligen att tävla och arbeta inom motorsport som tjej? Nu berättar racingföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky om hur hon upplever det.

24-åriga Mikaela Åhlin-Kottulinsky är en känd profil inom motorsportvärlden. Hon tävlar i racing för audi och är instruktör vid sidan av – och har hållit på med motorsport sedan hon var liten.

Modette träffade Mikaela, för att prata om hur det är att vara kvinna i en mansdominerad bransch.

– Det har sina fördelar och nackdelar. Fördelarna är att jag får mycket mer uppmärksamhet och fokus i media. Nackdelarna är att jag måste kämpa mer för respekten, säger hon.

Mikaela säger till Modette att hon har fått skaffa skinn på näsan för att överleva i branschen, något hon inte haft hela tiden.

– Jag har lärt mig skaffa det under tiden. Man måste stå på sig och vara tuff. Jag måste kämpa mer för att bli betrodd och accepterad i gänget än killar.

Trots att hon tävlat länge och gjort succé i sin karriär så har killar ibland svårt att ta instruktioner från Mikaela, då hon arbetar som instruktör vid sidan av tävlingarna. Hon berättar att killar kan skratta, försöka köra om henne på banan och köra med attityden att "en tjej som ska lära upp mig? Nej tack!".

– Det känns jobbigt för vissa att jag som tjej ska lära upp dem, säger hon.

Men när det gäller bilkörning så är Mikaela säker på en sak – män är inte bättre än kvinnor på att köra bil.

– Det stämmer inte alls. Titta bara på statistiken. Tjejer är generellt mer försiktiga, men när tjejer kör på och är säkra så är vi minst lika duktiga som männen, säger hon.

Bildkälla: Mikaela Åhlin-Kottulinsky

Mer:

5 vidriga saker tjejer få gå igenom – som killar aldrig kommer förstå

Gilla Modette på Facebook!