7 tips på hur du lindrar din mensvärk och PMS

Dela på Pinterest
Stockholms blodbad? Det är "bara" den månatliga påminnelsen om hur jävligt det är att vara kvinna. Därför har vi listat några tips på hur du lindrar din mensvärk och PMS.

Vi har alla varit där – när mensen knackar på dörren som en objuden gäst. Lider du dessutom av premenstruella syndrom och menssmärtor kan det kännas som att helvetets portar öppnar sig.

Men lugn, vi vet hur du lindrar dina besvär.

1. Ha sex 

Sex är inte bara skönt utan får kroppen att slappna av och utsöndra endorfiner vilka ger lyckorus och lindrar spänningar i kroppen. Du kan givetvis ha sex med dig själv också – ta saken i egna händer.

2. Håll koll på din menscykel 

Kartlägg din mens! Genom att vara förberedd på när i menstruationscykeln du får mens vs. PMS kan du urskilja vad dina humörsvängningar och ditt dåliga humör beror på. 

3. P-piller

Med p-piller kan du skjuta upp mensen så du slipper dina bekymmer helt. Men vissa p-piller i sig kan även lindra smärtor och premenstruella syndrom om du hellre vill släppa ut den. 

4. Träna och vila 

Motion i sig fungerar likt sex avslappnande och frigörande av endorfiner och det vet vi ju vid det här laget att det verkar som ett smärtstillande lyckopiller. Kom bara ihåg att kroppen återhämtar sig under vila och sömn också.

5. Antidepressiva- och naturläkemedel

Antidepressiva kan svara på PMS och naturläkemedel för såväl fysiska som psykiska symptom. Naturläkemedel kan dock påverka andra mediciner, så det är viktigt att upplysa din läkare om det. 

6. Värme 

Tappa upp ett varmt och härligt bad alternativt lägg en värmedyna, värmekudde eller flaska med varmvatten inlindad i en handduk mot magen. Det brukar lätta besvären för stunden åtminstone.

7. Smärtstillande och receptbelagda läkemedel 

Har du testat vanliga smärtstillande utan resultat? Testa kombinationen av en Ipren och två Alvedon! Om du däremot har så pass kraftiga menssmärtor att de begränsar dig och inget ovan hjälper måste du söka hjälp.

Kom ihåg att du inte ska behöva ha så ont att du blir sängliggandes i dagar, oavsett vad folk säger.

En relation med en vän är mångsidig och för att kunna behålla vänskapen med hen måste även du tänka på vad du gör och vad du bidrar med. Vi tipsar vad du kan göra för att få en sund relation med dina närmaste vänner i videon nedan. 

Mer: 

Därför borde du skippa mensen om du äter p-piller

Smärtorna gör att jag vill dö – och läkarna skrattar åt mig