5 saker du måste veta om att dricka alkohol när du har mens

Alkohol och mens
Tänk på det här om du dricker alkohol när du har mens. - Foto: Shutterstock
Dela på Pinterest
Vi är många som har funderat på det länge – är det farligt att dricka alkohol när en har mens?

1. Din mensvärk kan bli värre

Har du redan problem med mensvärken som den är så kanske du ska undvika alkohol under mensveckan. Det är nämligen så att alkohol kan leda till uttorkning vilket i sin tur kan ge människor kramper – alltså kan alkoholen leda till att du får lite mer kramper i magen än vanligt.

2. Din mens kan bli oregelbunden

Alkohol ökar dina östrogen- och testosteronnivåer vilket kan leda till att mensen kan bli försenad, förflyttad eller helt enkelt inte dyka upp alls. 

3. Du kan få lågt blodsocker

Vilket kan leda till yrsel och ett sockersug – något vi är vana vid under menstider men kan alltså intensifieras om vi kombinerar mens och alkohol.

4. Du blir extra känslig mot alkohol

Inte just under mensen utan när du har ägglossning. Då minskar nämligen förbränningstakten i våra kroppar och det tar längre tid att göra sig av med alkoholen än vanligt, enligt tidigare forskning. Så, under den här perioden i månaden kan du bli lite mer onykter än vanligt – och det handlar inte om mängden alkohol. 

5. Din PMS kan bli galen

Ja, alkoholen gör ju att vi känner lite mer än vanligt, eller hur? Och det påminner ju ganska rejält om något annat, nämligen PMS. Vi känner mer, vi tänker mer, vi pendlar mellan högt och lågt, glädje och sorg. Kombinerar vi då PMS och alkohol så kan det nästan bara sluta på ett sätt - känslokaos.

Källa: Elite Daily

Nu har en ny studie sammanfattat fem olika alkoholbeteenden. Är du i riskzonen? Ta reda på mer i videon.

Mer:

6 saker om sex och kvinnokroppen som alla borde få lära sig