Så får du bort mensfläckar från kläder och lakan

Så får du bort mensfläckar på dina sängkläder. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Är det den veckan i månaden och du har fått mensfläckar på sängkläderna eller i trosorna? Då måste du läsa det här!

Blodfläckar kan vara svåra att få bort, men det är inte omöjligt.Här är fyra enkla steg för att bli kvitt dem!

Det viktigaste vad gäller alla sorters fläckar är att angripa fläcken så fort som möjligt för att undvika att blodet torkar in i tyget. Desto längre tid det tar, desto svårare att få bort fläcken.

Steg 1: Blöt fläcken

Blöt fläcken med kallt vatten – du kan trycka försiktigt med små rörelser eller hålla plagget direkt under vattenkranen. Har du större blodfläckar kan du blötlägga hela plagget och låta det ligga ett tag.

Steg 2: Applicera galltvål

Applicera sedan galltvål och massera in i tyget och se hur fläcken artar sig. Du bör kunna se skillnad på en gång, särskilt om fläcken är färsk. Vid svårare fläck kan du behöva upprepa proceduren en extra gång. galltvål kan du köpa på t.ex. Clas Ohlson eller Hemtex i fast eller flytande form.

Steg 3: Tvätta i tvättmaskinen

När fläcken har förbehandlats är det dags att tvätta plagget i maskin, enligt tvättlappens instruktioner. Tvätta som vanligt med ditt ordinära tvättmedel du brukar använda, eller byt ut tvättmedlet mot Galltvål. Tänk dock på att inte tvätta i för varma temperaturer om fläcken fortfarande inte har inte gått bort – tvätta hellre i ett kallt tvättprogram.

Steg 4: Upprepa om fläcken inte är borta 

Är fläcken fortfarande inte borta? Upprepa steg 2 och 3 till dess att fläcken är puts väck.

Håll blodfläckar överlag borta från all slags värme av såväl torktumlare som strykjärn. Blodfläckar är nämligen organiska och proteinbaserade fläckar. Med varmt vatten koagulerar proteinet i blodet och binder hemoglobinet, det som färgar blodet rött – vilket gör att fläckarna sätter sig i kläderna och blir permanenta.

Läs mer:

Därför får du blekta fläckar i trosorna  

9 knep till att få bort fläckar på kläderna 

Bildkälla: Shutterstock, TT