Preventivmedel för tjejer – här är biverkningarna

Bilden är ett montage på ett par som kysser varandra och en bild på p-piller.
Olika typer av preventivmedel och biverkningar. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Har du tänkt börja med preventivmedel och undrar över de olika metoderna? Vi har tagit reda på vilka biverkningar som förekommer!

Är du i valet och kvalet mellan p-piller och p-stav? Nedan listar vi samtliga preventivmedel och vägleder dig genom den djungel det kan kännas som. 

1. Ett preventivmedel som du tar veckovis eller dagligen

P-plåster byts veckovis och p-piller (kombinerade och minipiller) tas dagligen.

Gemensamt för p-plåster och p-piller är biverkningar i form av bröstspänningar, illamående, minskad sexlust, viktökning samt ökad risk för blodpropp.

Med p-plåster kan huden även bli irriterad där plåstret sitter, utöver det kan humörförändringar och oregelbundna blödningar förekomma. Väger du dessutom 90 kg eller mer, finns det risk att p-plåstret inte ger fullt skydd mot graviditet.

Med kombinerade p-piller menas att de innehåller en kombination av gulkroppshormon och östrogen, dessa kan utöver ovan nämnda biverkningar även förorsaka nedstämdhet och öka risken för bröstcancer. 

Minipiller innehåller bara gulkroppshormon och är således något snällare, men kan trots det ge biverkningar som humörförändringar, huvudvärk, minskad sexlust, oregelbundna blödningar samt viktökning. 

2. Ett preventivmedel du tar var tredje månad eller månatligen 

P-spruta injiceras var tredje och p-ring byts varje månad. 

Gemensamt för p-spruta och p-ring är biverkningar som humörförändringar, minskad sexlust, oregelbundna blödningar och viktökning. 

Exempel på övriga biverkningar som förekommer för p-spruta är acne och ökad risk för benskörhet. 

P-ring kan även ge biverkningar som svampinfektion, klåda i underlivet och/eller flytningar, samt illamående och ökad risk för blodpropp. 

3. Ett preventivmedel du byter ut var femte eller tredje år

P-stav, hormonspiral och kopparspiral är långtidsverkande och byts eller tas ut av en gynekolog eller barnmorska var tredje eller femte år. Samtliga preventivmedel kan ge biverkningar i form av smärta vid insättning och uttag samt ge oregelbundna, smärtsamma och/eller rikligare blödningar. 

Hormonspiralen kan dessutom förändra ditt humör och ge cystor på äggstockarna, medan biverkningarna för p-stav är desto fler: acne, bröstspänningar, humörförändringar, huvudvärk, minskad sexlust samt viktökning förekommer.

Informationen är hämtad från RFSU.

Kom ihåg att du är unik och vilken preventivmetod som passar just dig är högst individuell – rådfråga din barnmorska.

Mer: 

Nya p-pillret kommer förändra allt – nu kan du slippa mensen helt 

Bianca Ingrosso satte in p-stav – så här länge hade hon mens  

Bildkälla: Shutterstock 

Gilla Modette på Facebook!