3 saker som tar bort finnar – och två saker som inte funkar

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay - Foto: Foto: Pixabay
Dela på Pinterest
Gör du verkligen rätt när det kommer till att bli av med finnarna? Här är skönhetsmyterna som funkar – och de som är en bluff.

1. Funkar: exfoliera

Satsa på en ansiktsmask som exfolierar. Det betyder att du skonsamt avlägsnar döda hudceller, vilket i sin tur gör att döda hudavlagringar inte blockerar pormaskar som då infekteras och bildar finnar. Dessutom får du ett vackert lyster. 


Treatment enzym peel, Emma S ca 300 kronor.

Pure clay exfoliating mask, L'Oréal Paris ca 130 kronor.

2. Funkar: mycket fukt

När du exfolierar och rengör så är det viktigt att återfukta. Många tror att finnar beror på för mycket fukt, men generellt sett är du torrare i hyn än vad du tror, huden försvarar sig själv då genom att producera extra mycket fett och fukt, och då kan huden hamna i obalans. Så kom ihåg att alltid återfukta ordentligt efter rengöring.


Återfuktande nattmask, Origins ca 250 kronor.

Återfuktande nattmask, LCC ca 200 kronor.

3. Funkar inte: tandkräm

Den klassiska husmorsknepet med att torka ut finnar med hjälp av tandkräm gör mer skada än nytta. Det svider, torkar ut och får huden att tro att den ska producera mer fett för att återfukta din hy och sen är du tillbaka på ruta ett sen igen. Så skippa tandkrämen och satsa på rengöring och fukt.

4. Funkar: spot treatment

Skippa tandkrämen, men punktbehandla med produkter som är avsedda för det. Spot treatments lugnar ner huden, reducerar överskott av fett och hindrar bakterier från att föröka sig och sprida sig vidare.


Spot treatment, Cicamed ca 200 kronor. 

Drying lotion, Mario Badescu ca 170 kronor.

Gel mot akne, Baciron ca 160 kronor.

5. Funkar inte: Att få panik

Finnar kan bero på så många olika saker. Stress, inflammerad hy eller dåliga hudvårdsrutiner. Om din hy går igenom en sämre period så är det inte läge att få panik, stressa upp sig och testa hur mycket hudvårdskurer som helst. Det tar en stund för huden att vänja sig om du testar en ny mask, dagkräm eller rengöring. När du gör om din hudvårdsrutin hamnar huden lätt i obalans och då är det vanligt att få finnar av den enkla anledningen att kroppen inte har vant sig. Så ta det lugnt och ge produkterna några veckor innan du byter igen.

Mer:

9 sätt att få bort pormaskarna 

Modette testar: peel-off masken som drar bort pormaskarna 

Gilla Modette på Facebook!