Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Det händer när du dricker alkohol och håller dig från att kissa

Brukar du hålla dig från att kissa när du dricker?

Dela på Pinterest
Många tror att det är dåligt att kissa direkt efter att du druckit alkohol – så här ligger det till egentligen.

Många har någon gång blivit intalade att de ska hålla sig när de druckit alkohol, eftersom att när du väl kissat en gång så kommer du bli ännu mer kissnödig och behöva kissa jättemycket under kvällen. Under den här regeln har många festat, pinat och hållit sig ända in i det sista, fram tills nu. Enligt urologen Benjamin M. Brucker så är det här en myt då det snarare handlar om vad du dricker.

"Låt oss säga att du varit ute i solen hela dagen, och inte behövt kissa, sen går du in på en bar och dricker fyra, fem öl", berättar han. 

"Helt plötsligt har du mer vätska i kroppen, och alkohol är lite urindrivande, så du kommer producera desto mer urin. Som ett resultat när du väl börjat kissa så kommer du fortsätta göra det", förklarar Benjamin i en intervju med Vox.

Drinkar
Foot: Shutterstock

Det handlar alltså om att du faktiskt fyller upp din blåsa när du dricker, och därmed behöver kissa ut det. Om du börjar dricka och fortsätter så måste det ju komma ut någon gång. Då din urinblåsa kan hålla lika mycket vätska som en burkläsk så är det ju inte konstigt att du senare under kvällen behöver springa oftare på toa då kroppen fylls med mer och mer vätska. 


Det finns både myter och sanningar om alkohol. Blir man till exempel fullare av mousserat vin? Här reder vi ut några frågor du förmodligen någon gång har funderat över.

Mer:

5 saker du måste veta om att dricka alkohol när du har mens

Det här händer om du dricker alkohol samtidigt som du har p-piller