Det händer när du dricker alkohol och håller dig från att kissa

Brukar du hålla dig från att kissa när du dricker alkohol?
Brukar du hålla dig från att kissa när du dricker alkohol? - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Många tror att det är dåligt att kissa direkt efter att du druckit alkohol – så här ligger det till egentligen.

Många har någon gång blivit intalade att de ska hålla sig när de druckit alkohol, eftersom att när du väl kissat en gång så kommer du bli ännu mer kissnödig och behöva kissa jättemycket under kvällen. Under den här regeln har många festat, pinat och hållit sig ända in i det sista – fram tills nu. Enligt urologen Benjamin M. Brucker så är det här en myt då det snarare handlar om vad du dricker.

Alkohol är urindrivande 

"Låt oss säga att du varit ute i solen hela dagen, och inte behövt kissa, sen går du in på en bar och dricker fyra, fem öl", berättar han. 

"Helt plötsligt har du mer vätska i kroppen, och alkohol är lite urindrivande, så du kommer producera desto mer urin. Som ett resultat när du väl börjat kissa så kommer du fortsätta göra det", förklarar Benjamin i en intervju med Vox.

Foto: Unsplash

Det handlar alltså om att du faktiskt fyller upp din blåsa när du dricker, och därmed behöver kissa ut det. Om du börjar dricka och fortsätter så måste det ju komma ut någon gång. Då din urinblåsa kan hålla lika mycket vätska som en burkläsk så är det ju inte konstigt att du senare under kvällen behöver springa oftare på toa då kroppen fylls med mer och mer vätska. 

Är det farligt att hålla sig när man är kissnödig?

Men kan det då vara farligt att knipa igen om man verkligen behöver kissa? Den svidande, nästan smärtande känslan av en urinblåsa som håller på att sprängas har vi nog alla känt av. Men är det farligt?

– Det är inte farligt att hålla sig om man är en frisk människa. Kör man däremot bil när man är kissnödig kan man bli en sämre förare eftersom man blir stressad och irriterad när man behöver gå på toaletten, säger urologen Bengt Friedrich till SR.

Mer:

5 saker du måste veta om att dricka alkohol när du har mens

Det här händer om du dricker alkohol samtidigt som du har p-piller