7 saker killar undrar om mens – men inte vågar fråga

Foto: Pexels
Foto: Pexels - Foto: Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Hur känner man att mensen är påväg? Hur känns det att ha en tampong? Hur känns mensvärk? Här är svaren på alla frågor!

1. Får man någon förvarning? Hur känner man att mensen kommer? 

Det känns både på humöret, i magen och i trosan, så att säga. Kommer mensen så känns det ofta, i alla fall om den kommer som en våg. Annars kan man lätt gå några timmar utan att märka något alls - varierar helt från person till person.

2. Hur mycket blod är det egentligen?

Det är individuellt, men det är inte som att någon satt på en vattenkran med mensblod som rinner ur en. Är mensen röd och tunn så betyder det att personen har en riklig mens, är den tjockare och mörkare har personen mindre mens, något som kan variera från dag till dag. Enligt UMO.se blöder man ungefär 20-80 milliliter under mensveckan.

3. Hur länge varar mensen? 

De flesta blöder 3-7 dagar, men det är såklart också individuellt.

4. Vad är egentligen "menstrosor"?

Att blöda ner sina trosor under mensen är inget ovanligt, lägg sedan på mensvärk på det. Då passar det perfekt med ett par sköna trosor som du inte är speciellt rädd om.

5. Hur känns mensvärk?

Det går liksom inte att beskriva då det är individuellt för alla. Men, en blandning mellan rygg och magvärk. Det kan kännas som att du måste gå på toaletten hela tiden, som att någon drar i dina höftben och att någon stampar på din mage – samtidigt. 

6. Hur känns det att ha en tampong? 

Det känns ofta inte alls. Tamponger är ganska små och den trycks in ganska långt, så det är inte som att vi går runt och känner att den är inne hela tiden. Och nej, det är inte någon slags njutning som vissa killar verkar tro.

7. Vad kan vi göra för att hjälpa?

Ibland bara hålla käften, ibland hjälpa till. Köp tamponger och bindor, tyck inte det är äckligt och våga prata om det. Mensen dyker upp en gång i månaden, så ska du leva med en person som har mens så är det dags att lära sig exakt hur den personen funkar – med och utan mens!

Mer:

11 saker alla killar måste förstå när det kommer till mens

Gilla Modette på Facebook!