Därför är dina pormaskar svarta

Pormaskar på näsan och i ansiktet.
Så får du bort dina pormaskar på näsan och i ansiktet. - Foto: Pexels och Unsplash
Dela på Pinterest
Pormaskar förknippas ofta med smutsig och oren hy. Många tror att det svarta i pormasken består av smuts, men så är faktiskt inte fallet.

Vi har pratat med Annica Forsgren Kjellman, hudspecialist och grundare av Skincity, och rett ut allt om vad pormaskar faktiskt är – och hur du får bort dem.

– En pormask uppstår alltså när en por på huden blir tilltäppt av talg och gamla hudceller. När utgången blir tilltäppt kan talget inte komma ut och det blidas en ingenproppning. Om man klämmer på en pormask så kommer talget ut och kan likna en liten mask. Därför kallas det just pormask, berättar Annica.

Att klämma dem hjälper dock inte alltid, ibland kan det till och med skada din hy. 

– Om man klämmer en pormask felaktigt kan det blidas en inflammation och pormasken blir då en finne, säger Annica.

Foto: Shutterstock

Annica förklarar även att det finns två typer av pormaskar och det svarta i pormaskarna inte är smuts.

– En öppen pormask är svart, det svarta är melanin (pigment) som aktiverats av UV-ljuset och oxiderat med syret i luften. Därför är den svart, det har inget med smuts att göra. En sluten pormask är en vit talg plupp på huden, Säger Annica.

Men det finns sätt att få bukt med pormaskarna på, utan att klämma och riskera att pormaskarna blir fler, större och infekterade. Se Annicas tre bästa tips här!


Det finns ett hack som makeup-artister använder sig av för att ta reda på om en sminkborste är bra eller inte. Det är superenkelt och tar bara en sekund. Se i videon!

Mer:

Så gör du för att ditt smink ska hålla hela dagen      

Så blir du av med finnar på ryggen