Jag testade Natural Cycles i 6 månader – så här var det

Foto: Pexels
Foto: Pexels - Foto: Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Efter att ha läst massor om det hypade preventivmedlet Natural Cycles kände jag att jag verkligen ville testa och var otroligt peppad på att jag kanske hade hittat rätt – men vad tyckte jag egentligen?

Så fungerar det

Jag klickade hem Natural Cycles i januari och hade det som mitt enda preventivmedel fram till juli, alltså i sex månader, eftersom det kan ta upp till så lång tid innan preventivmedlet nått full effekt. Jag följde de exakta instruktionerna. 

När klockan ringde 07.00 innan jobbet tog jag tempen och la in siffrorna i appen. Jag mätte alltså min basaltemperatur i en extra känslig termometer som sedan berättade när jag var fertil. Efter en månad kunde appen ge mig information. En grön dag kunde jag och min sambo ha oskyddat sex, en röd dag använde vi skydd.

Fördelarna 

Jag kände att jag fick stenkoll på min kropp efter en månad, jag visste exakt vilken dag jag skulle få mens och hur lång den skulle vara så problemet med ”ett oväntat rött besök” var borta. Jag visste när jag hade ägglossning så mina plötsliga humörsvängningar fick en förklaring vilket jag tyckte var väldigt skönt då jag kunde förvarna mina nära när det var dags att vara extra snäll mot mig. 

Bildkälla: Instagram/naturalcycles

Nackdelarna

Jag var väldigt noggrann, men redan efter en månad började jag märka av nackdelarna Att ta tempen samma tid varje morgon direkt när jag vaknade blev jobbigt. Min klocka ringde 07.00 varje vardag och att då ställa klockan på helgen, när något av det bästa jag vet är att sova, var ingen hit. 

Jag hade inte heller någon möjlighet att styra min mens som jag tidigare hade kunnat med p-piller. När jag var på solsemester fick jag helt enkelt acceptera att pool + mens var en möjlig kombo. Jag hade ständigt en liten noja om att bli gravid trots gröna dagar då Natural Cycles egna studie från 2016 visar att 5 av 1000 kvinnor som använt appen ett år blev gravida trots gröna dagar.

Bildkälla: Instagram/naturalcycles

Därför valde jag att sluta

Efter sex månader med detta preventivmedel valde jag att sluta. För mig kändes det för osäkert då jag varje månad blev orolig för att jag var gravid. Jag ska erkänna att jag till och med ringde barnmorska och bokade aborttid i ren panik, vilket sedan visade sig vara falskt alarm. Även om det tekniska funkade för mig så kunde jag inte leva med den stressen då det kändes otryggt. Jag skulle inte rekommendera det till någon annan, särskilt inte om man är lite slarvig.

Däremot känner är att jag kommer använda mig av Natural Cycles den dagen då jag faktiskt vill bli gravid eftersom jag kan se vilka dagar jag har ägglossning och då köra all in, precis som Charlotte i SATC ”Älskling kom hem nu jag har ägglossning!”.

Mer:

RFSU dissar appen Natural Cycles: "Är verkligen inte ett preventivmedel"

Gilla Modette på Facebook!