Därför får du urinvägsinfektion – och så blir du av med den

- Foto: Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Känner du dig kissnödig mer än vanligt? Svider det när du kissar? Ja, då kan det vara så att du har fått urinvägsinfektion.

Mer än hälften av alla kvinnor får urinvägsinfektion någon gång under sitt liv. Detta på grund av att våra urinrör är kortare än mäns – och får därför lättare in bakterier. 

Att få urinvägsinfektion innebär att bakterier kommer in i blåsan genom urinröret. Något som inte alls är speciellt ovanligt.

Symtom är bland annat att du behöver kissa ofta, att det svider när du kissar och precis efteråt, att du har ont i nedre delen av magen, känner dig småfrusen och ibland kan du även se lite blod i urinen.

Det är vanligt och du kan testa att bli av med det själv innan du söker vård. Drick mycket vätska och ta smärtstillande läkemedel. Tips är att dricka tranbärsdryck som är bra mot just infektioner. 

Om det inte hjälper så kan du söka vård och då få antibiotika. Du ska dock söka vård om du är man och misstänker att du är drabbad, om du är under 15 år, om du misstänker en sexuell smitta eller om du är gravid. 

Om infektionen går upp mot njurarna så kan du få njurbäckeninflammation. Symtom på det är att du känner dig ordentligt sjuk, har feber och känner dig illamående, har ont i sidan av magen eller ländryggen samt samma symtom som vid urinvägsinfektion.

Källa: Vårdguiden

Mer:

Det här är bakteriell vaginos – och så vet du om du har det

Gilla Modette på Facebook!