Lisa räddade sin 5-åriga systers liv i tsunamin – nu visar hon sin video

Foto: Lisa Anckarman/Instagram
Foto: Lisa Anckarman/Instagram
Dela på Pinterest
Youtubern Lisa Anckarman var en av alla svenskar som befann sig i Thailand under tsunamin 2004. Nu berättar hon sin historia och visar upp filmer från drömresan som slutade likt en mardröm.

Den 26:e december 2004 befann sig Lisa Anckarman på ön Koh Lanta i Thailand tillsammans med sin familj. Hon var då 15 år gammal och beskriver sin tillvaro som ett semesterparadis.

Det hon inte kunde ana när hon väcktes av sin femåriga lillasyster den dagen var att semestern skulle ta en helt ny vändning och bli till en mardröm som skulle hemsöka henne i flera år efteråt.

Idag, 14 år senare, är Lisa 28 år gammal och nu släpper hon en video med filmer som hon spelat in själv under den dagen som tsunamin kom och sin berättelse med egna ord.

Vad fick dig att göra videon nu?

– För det första har det varit alldeles för jobbigt för mig för att komma ut med det. Jag har berättat det för vänner såklart, och skrivit min historia på bloggen tidigare. Men det är en annan grej att prata och säga alla orden högt. Jag har inte kunnat göra det utan att bli ledsen tidigare, berättar Lisa för Modette.

Lisa gick i åttan när det hände och när hon kom hem så begravde hon upplevelsen inom sig.

– Vi höll en tyst minut i skolan och några kompisar frågade hur det hade varit, men det blev nästan som att man skrattade bort det och vi pratade inte så mycket om det hemma heller, säger Lisa.

Stöd fick hon av sina föräldrar, men i och med att hennes syskon var så små vid den tiden så lades mest fokus på dem och Lisa vände sig till sig själv för att bearbeta sina upplevelser.

Bild: Lisa i Thailand 2004, från videobloggen.

I videon får vi se hennes egna videoklipp från när vågen kom och hon berättar hur hon sprang från stranden i panik, men fick vända och springa mot vågorna för att rädda sin femåriga syster.

Det som hände satte spår som hon fått kämpa med i flera år.

– Jag drömde mardrömmar i flera år. Det var länge som det låg som ett trauma i mig som kom upp på nätterna, berättar Lisa. 

För när de väl undkommit vågorna så var det svårt att ta in det som just hänt och förstå att det var på riktigt. Och just det, när något man inte trodde kunde hända, händer, var ett av det största traumat som kom upp till ytan först efteråt.

Bild: Från stranden i Thailand, från Lisas youtubekanal.

– Jag har blivit rädd för att utsätta mig för saker. Jag blev flygrädd och är rädd för att det ska komma kometer och sånt som jag tidigare inte tänkte kunde hända förstår jag nu att det är möjligt. För tsunamin var en grej som man aldrig ens tänkt på, att havet kan komma upp på land. Du kan dränkas fast du är på land. Det var ju någonting som inte kunde hända, men om det kan hända så kan jag ju bli rädd för rymden och sånna där saker. Jag förstår vilken panik det skulle bli om det skulle hända någonting och hur jag skulle känna. Och det vill jag aldrig mer känna, berättar Lisa.

Efter tsunamin så flyttade Lisas familj till Thailand på deltid, under hösten och vintern, och det tror Lisa kan ha varit ett sätt för familjen att bearbeta händelsen på och ge de hemska minnena ett bättre avslut. När Lisa besökte stranden i vintras så kände hon dock att det var dags och rätt i tiden att göra en video om det.

– Videon var mitt sätt att äga den här situationen och att det har hänt, säger Lisa.

– Vi har pratat mycket om videon jag skapat i familjen och kommit fram till att det här är verkligen min vinkel, och det är viktigt att tittaren förstår det. Det är min upplevelse, min panikbild och allt sånt där. Från min synvinkel, berättar Lisa för Modette.

Se hela Lisas berättelse från den där decemberdagen i spelaren nedan:

Bildkälla: Lisa Anckarman

Mer:

Towe köpte tusentals följare på Instagram – och lurade företagen

Gilla Modette på Facebook!