Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Så enkelt startar du en egen podcast – steg för steg

Dela på Pinterest
Vill du starta en egen podcast? Vill du veta hur processen går till från idé till att podden finns ute på iTunes? Här listar vi precis hur du gör.

1. Bolla fram en bra idé

De flesta av oss har väl ändå suttit med våra polare och sagt "vi borde verkligen starta en podd tillsammans", eller hur? Ta den tanken vidare och skriv ner en pitch till just er podd. Vad ska den handla om? Vad ska ni prata om? Ställ er frågan: Varför ska folk vilja lyssna? 

2. Välj namn

Sedan är det dags att välja namn. Det är svårt men det är värt att klura på namnet ett bra tag. Ett smart tips är att ta ett enkelt namn, men också unikt, som många kommer ihåg och är lätt att söka på. 

3. Ta en bra poddbild

Den här bilden kommer ni se heeeela tiden så fort ni släpper ett nytt avsnitt. Den kommer synas i telefonen hos personerna som lyssnar och ni vill vara nöjda med den. Så, ta en fotodag och testa er fram till ni är nöjda. 

4. Spela in 

Sedan är det bara att spela in! Det går att spela in via Skype med ett vanligt headset men också med hjälp av mikrofon. Koppla in den i datorn och tryck på spela in, superenkelt!

5. Klipp 

Det finns flera program man kan använda sig av för att klippa podden, exempelvis Audacity. Fixa en skön jingel från ett musikbibliotek som är gratis. Tänk bara på rättigheter och googla er fram vilka regler som gäller. 

6. Få ut podden

Sedan är det alltså dags att få ut podden till allmänheten. För att få upp den på iTunes behöver du ladda upp din fil på en sajter som erbjuder just detta. Exempelvis Acast, Libsyn, SoundCloud, PodBean. Det kan kännas lite klurigt men när du väl har fått upp första avsnittet så kommer det gå lättare nästa gång. 

7. Få spelningar

Marknadsför din podd så mycket du bara kan! Använd sociala medier som verktyg och sprid namnet på podden så ofta och mycket, du bara kan. Kanske bjud in kända gäster till podden som drar till sig flera lyssningar, för att på så sätt få folk att uppmärksamma podden.

Mer:

Lyssna på vår nystartade podd här!

Gilla Modette på Facebook!