Apotek Hjärtat tar bort momsen på mensskydd – så mycket sänks priset

- Foto: Apoteket Hjärtat, Janerik Henriksson/TT
Dela på Pinterest
Apoteket Hjärtat drar igång en ny kampanj som vill dra upp debatten om varför vi har 25 % moms på mensskydd i Sverige.

Att mensskydd kostar pengar är ett stort problem för många idag. Det är en vardaglig utgift som behövs för alla personer som har mens. Men vissa har faktiskt inte har råd med det, något som kan orsaka stora problem och hygienbesvär.

Bildkälla: Claudio Bresciani / TT

Idag, 6 mars, drar Apoteket hjärtat igång en kampanj som vill belysa just detta – lagom till internationella kvinnodagen 8 mars.

I Sverige har vi 25 % moms på hygienartiklar, som då inkluderar mensskydd. Apoteket hjärtat har därför valt att sänka priset på sina egna mensskydd med 25 %, en kampanj som går under namnet "Har du moms eller?".

Bildkälla: Apoteket Hjärtat

Apoteket hjärtat vill att initiativet ska starta en debatt om momssatsen på hygienartiklar och att det i sin tur ska leda till förändring.

"Många behöver inte reflektera över vad de spenderar på mensskydd, och gör det inte heller eftersom det är en kostnad som inte kan väljas bort. Men för de som behöver välja mellan mensskydd och andra nödvändigheter kan det få konsekvenser för hälsa och välbefinnande, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Så, vi ni köpa billiga mensskydd hittar ni nu 100 stycken tamponger för 79 kronor, 50 bindor för 54 kronor och 100 trosskydd för 30 kronor på Apoteket hjärtat.

Mer:

20 saker vi gör under mens – men ingen pratar om

Gilla Modette på Facebook!