Argument 1: "Jag vill inte kalla mig feminist, för jag vill inte sätta en titel på mig"
Den här meningen hör vi ganska ofta och ett enkelt sätt att bemöta den är helt enkelt att säga: "Om du inte vill kalla dig feminist så tar omedvetet eller medvetet avstånd från feminism – alltså säger du indirekt att du inte vill ha ett jämställt samhälle där kvinnor och män är lika mycket värda".
Argument 2: "Jag vill inte kalla mig feminist, för att jag tycker extremfeminister har tagit över det ordet"
Det här är en vanlig mening vi hör av människor som tycker att "feminismen har gått för långt". Här kan du förklara att det finns flera olika typer av feminism och att det argumentet handlar om okunskap.
Argument 3: "Jag tycker att feminismen har gått för långt"
Det här är människor som då antagligen hade tyckt det var fel att kvinnor skulle få rösträtt en gång i tiden. Här kan du kontra med att fråga: "Vem har skadats över att feminismen har "gått för långt"?
Argument 4: "Feminism behövs inte i Sverige, vi ett av världens mest jämställda land"
Ja, det må vara sant. Trots det har kvinnor och män olika löner, trots det våldtas tusentals kvinnor varje år av män, trots det diskrimineras kvinnor dagligen, trots det finn det folk som inte tar #MeToo på allvar. Och framför allt – om Sverige är ett av världens mest jämställda land, varför har då vissa svårt att kalla sig feminister?
Argument 5: "Jag stör mig på alla som säger 'alla män'"
Människor som säger så här vill lägga fokuset på något annat. De flyttar fokuset till individer, istället för det strukturella problemet. Begreppet "alla män" handlar om ett samhällsproblem där ett patriarkat existerar, alltså att "alla män" står över "alla kvinnor".
Argument 6: "När är internationella mansdagen då?"
Här kan du kontra med flera olika alternativ.
1. Ja, den är 19 november.
2. Du tycker den behövs, eller?
3. Internationella kvinnodagen är en kamp för kvinnor och feminism, vad ska ni kämpa för på mansdagen? Patriarkatet?
Argument 7: "Jag vill inte kalla mig feminist, jag är humanist"
Feminism handlar om jämställdhet, och jämställdhet i sin tur är ett politiskt område. Fråga personen vad hen menar med humanism, och hur det skiljer sig från att vara feminist. Humanist är en ideologi där feminismen ofta ingår – så varför har du svårt att säga att du är feminist då?
Mer: