Det här händer i din kropp när du slutar med mjölkprodukter

- Foto: Foto: Zolotarevs/Shutterstock.com
Dela på Pinterest
Allt fler ger upp animaliska produkter för att äta mer vegetariskt. Något som ofta stryks från inköpslistan då är mjölkprodukter som ost, smör, grädde och mjölk. Men vad händer egentligen i kroppen när du slutar äta det här?

Allt fler slutar med mjölk, ost, grädde och andra mjölkprodukter i sin mat, men vad händer egentligen i kroppen då? Vi har pratat med Frida Harju , som är nutritionist på företaget Lifesum, om vad som kan hända i din kropp.

Även om du inte är laktosintolerant så kan det ha sina fördelar att sluta med mjölkprodukter enligt Frida.

Du kan få mindre besvär med migrän

– Tyramin är en biogen amin som finns bland annat i ostar, detta kan framkalla migrän. Så är man en person med mycket migrän och som äter mycket ost kan man gynnas av att utesluta det ur kosten, berättar Frida för Modette.

Du känner dig mindre uppblåst

– Ett stort intag av mejerier kan ofta få oss att känna oss uppblåsta, detta för att vi inte har tillräckligt med laktas - det enzym som bryter ner komjölken. Utesluter vi det ur kosten kan vi således känna oss mindre uppsvullna, säger Frida.

Du kan även få bättre hy

– Din hy kan förbättras av att utesluta en del mejeriprodukter då de sägs innehålla hormoner som kan inkräkta på dina egna hormoner, säger Frida till Modette.

Men det har också sina nackdelar och att sluta med mejeriprodukter är inte bara en dans på rosor.

Du kan få huvudvärk

– Ett litet intag av mejeriprodukter kan leda till mindre antal migränanfall så kan det leda till brist på B2 som har bieffekten att orsaka just huvudvärk. Detta kan motverkas genom att äta annan mat rik på vitamin B2, exempelvis svamp, mandel och spenat, berättar Frida.

Du får en sämre mag- och tarmflora

– Då flera av de yoghurtar som finns ute på marknaden bidrar till probiotika så kan ett uteblivet intag alltså leda till en försämrad mag- och tarmflora. Exempel på dessa yoghurtar är grekisk yoghurt och kefir.
För att motverka detta kan man dels hitta substitut som innehåller levande kultur eller ta probiotikatabletter, säger Frida.

Du kan få brist på Vitamin D och Kalcium

– I mejeriprodukter finns både Kalcium och vitamin D som är viktiga vitaminer och mineraler för våra kroppar. Fet fisk innehåller även detta samt substitut till mejerivaror är även be berikade med vitamin D tillexempel så vill man inte dricka ett glas komjölk kan man ta ett glas mandelmjölk istället, säger Frida.

Du kan få försämrat immunförsvar

– En annan viktig vitamin som många veganer eller andra som utesluter mejeriprodukter kan lida brist på är B12. Detta kan leda till försämrat immunförsvar och i sin tur mer sjukdomar. Det finns kosttillskott av B12 att ta om man har brist, säger Frida.

Så vad är då bäst? Att utesluta det helt eller gå all in på mjölkprodukter?

– Som så mycket annat förespråkas dock ett "lagom" tänk där det verkar vara bäst att varken äta för mycket eller för lite mejeriprodukter för att må bäst helt enkelt. Är man osäker på vilka mängder som rekommenderas så går det att hitta på livsmedelsverkets hemsida, säger Frida.

Se fem saker du aldrig ska äta på morgonen – för ditt eget bästa här:

Mer:

17 vanor du borde börja dagen med varje dag