Allergisk mot pollen eller bara förkyld? Här är skillnaden

- Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Nu börjar pollensäsongen närma sig men det våras även för förkylningar och det kan vara svårt att se skillnad på allergi och vanlig förkylning. Men det går att se tydliga skillnader på vad som är vad.

Nu när våren äntligen är påväg så är det många som blir snuviga – men det kan vara svårt att veta vad irritation i ögonen och näsan egentligen beror på. Är det pollen eller en förkylning som är orsaken?

30 procent av Sveriges befolkning är pollenallergiker skriver Livicort i ett pressmeddelande, så det är antagligen långt ifrån alla som tror att de blivit drabbade av allergi, som faktiskt är allergiska.

Genom att titta på färg och konsistensen på ditt snor så kan du avgöra om det är pollen eller förkylning som du drabbats av.

Är snuvan klar och vattnig så är det med störst sannolikhet pollen som ligger till grund för dina besvär, men är snuvan färgad så beror den ofta på en förkylning. Ett annat sätt att se skillnad på dessa två besvär är att känna efter om du har klåda.

Klåda drabbas du nämligen av om du är allergisk och då är det främst i hals, näsa, ögon och i gommen.

Om du skulle få feber så är du inte allergisk mot pollen, utan sjuk. Men om alla symptom håller i sig längre än två veckor är du antagligen allergisk.

Bild: Livicort

Se skönhetsmissarna du verkligen inte borde göra i vår här:

Mer:

5 saker du älskade med sommaren i tonåren – men inte förstår nu

7 saker du kan göra i sommar med dina tjejkompisar – under 500 spänn