Därför klär sig folk i knytblus och backar Sara Danius idag

- Foto: Instagram/alicebahkunkhe
Dela på Pinterest
Idag trendar hashtaggen #knytblusen för att backa och stötta Sara Danius, som igår avgick som ständige sekreterare för Svenska Akademin. Men varför just knytblus?

Den senaste tiden har Svenska Akademin varit i blåsväder efter att en man med kopplingar till akademin anklagats för sexuella övergrepp. Något som kom fram under MeToo-rörelsen.

Svenska Akademien är en kunglig akademi som instiftades 1786 för att stärka och arbeta med svenska språkets styrka och höghet. Akademin utser årligen flera priser och stipendier, däribland Nobelpriset i litteratur.

Stormen kring Svenska Akademin har pågått intensivt under de senaste dagarna och tre ledamöter avgick i protest tidigare i veckan. Och igår kom nyheten att ständige sekreteraren Sara Danius avgår.  

Sara Danius är den första kvinnan på posten ständig sekreterare, och därmed högsta hönset i akademin. Hon tillträdde 1 juni 2015.


Bildkälla: TT

Men igår kom alltså nyheten att hon avgår från sin post, något som flera nu reagerar starkt över. Idag trendar hashtaggen #knytblusen och #knytblusförsara på sociala medier och det handlar alltså om människor som backar och stöttar Sara. 

Flera menar att det hela har skötts fel och att det är osmakligt att en kvinna får avgå då stormen egentligen handlar om en man.

Men varför en knytblus, då?

Jo, för det är Sara Danius signaturlook.

– Det började som en kul grej när jag var professor i estetik på Södertörns högskola. Jag hittade en knytblus hos Anna Holtblad och kände att det skulle vara roligt att skoja till det lite och klä mig i knytblus, pennkjol och högklackat. Lite grann à la Margaret Thatcher – fast på kul. Alla andra hade jeans och t-shirt. Studenterna tyckte att det var roligt och jag fortsatte sedan att köpa en ny knytblus varje säsong, har hon tidigare berättat för ELLE.

Bildkälla: TT

Så, idag har personer klätt upp sig i knytblus, för att visa sitt stöd för Sara Danius. Tusentals bilder har delats under dagen, både av privatpersoner och kända profiler.

Bland annat har modeprofilen Ebba Von Sydow lagt upp en bild med texten "Fredag i #knytblus. Är vi fler idag?". 

Även politikern Annie Lööf visar sitt stöd och slår samtidigt ett slag för feminismkampen. "Arbetet för jämställdhet måste fortsätta", skriver hon. 

Kulturminister Alice Bah Kuhnke skriver en stark text där hon tydligt tar ställning, samtidigt som hon knyter blusen. "En ny dag gryr. Den feministiska kampen sker varje dag, det vet vi så väl. På bussen, i korridoren på skolan, i mötesrummet på jobbet. Ett steg tillbaka igår, betyder minst två steg framåt idag. Vi går t i l l s a m m a n s!", skriver hon.

Mer:

Efter #metoo: Här är alla branschers upprop mot sexuella trakasserier

Gilla Modette på Facebook!