"Den enda som kan hindra dig är du själv" är farligt att intala unga

- Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Krönika: Skribenten anser att mottot "den enda som kan hindra dig är du själv" är farligt att intala unga.

Om det är något jag tror stenhårt på så är det kraften, viljan och kämparglöden hos människor. Jag tror inga drömmar är för stora om man ger dem tillräckligt mycket kärlek, tid, engagemang och minst 10 försök.

Men att säga "den enda som kan hindra dig är du själv" är inte sant, utan bara skadligt.

Sociala medier har öppnat upp världens alla möjligheter, dessutom ofta förskönade, för unga. Det finns inget tak på hur framgångsrik, erkänd, snygg, begåvad, prestigefylld, rik och älskad du kan vara.

Många bor i pampiga hus, reser världen över i privatjet, går på dyra middagar, festar på exklusiva klubbar, läser på anrika universitet. Det skulle du också kunna göra såklart, för den enda som kan hindra dig är du själv. Du har bara dig själv att skylla om du inte lyckas.

Eller?

Jag tror ingen dröm är för stor men jag tror inte heller att allt hänger på dig.

Det finns en miljard saker som kan hindra dig. Tajmingen kan vara fel, du kanske inte har tillräckligt med kunskaper ÄN eller så kanske du kommer ifrån begränsande socioekonomiska förutsättningar.

Det är farligt att intala unga att de begränsar sig själva, och att det är deras egna fel att de inte lever det drömlivet de ser att förebilderna gör.

Visst ska vi krossa jantelagen, få unga att tro på sig själva och följa sina drömmar. Men säg aldrig att den enda som kan hindra dig är du själv. Annars kommer den framtida generationen gå en stor vägg tillmötes.