Här är allt du behöver veta inför Europride i Stockholm och Göteborg

För första gången i historien har Europride två värdstäder, Göteborg och Stockholm.
Här är allt du behöver veta om Europride. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Under datumen 27 juli till 19 augusti pågår Europride i Stockholm och Göteborg. Här är allt du behöver veta om Europride och Prideparaden.

Årets pridefestival skiljer sig från tidigare år. I år är Sverige värd för Europride som förra årets hölls i Madrid då Spanien var värd. Europride är kanske som förstått ett internationellt arrangemang där tanken är att man ska locka besökare från hela Europa. Firandet håller på i tre veckor och för första gången i historien har Europride två värdstäder, Stockholm och Göteborg.

Bild: I år är Sverige värd för det internationella arrangemanget Europride. Bildkälla: Unsplash

Mellan den 27 juli och 5 augusti hålls Pridefestivalen i Stockholm. Från den 14 augusti till den 19 augusti förflyttas festen till Göteborg. Det största under Europride och Pridefestivalen är den glädjefyllda och färgstarka paraden som är en demonstration för allas rätt att älska och vara den de vill. 

Bild: Europride hålls i både Stockholm och Göteborg under slutet av juli och augusti. Bildkälla: Unsplash

Det är närmare en halv miljon som årligen samlas för att se på paraden i Stockholm. Av dessa hundratusentals människorna är 45 000 deltagare. Alla deltagarna är sedan fördelade på cirka 200 ekipage. 

I Stockholm startar Prideparaden på Kungsholmstorg och sedan går paraden vidare till Stadshuset, Tegelbacken, Vasagatan, Kungsgatan, Sturegatan och avslutningsvis Östermalms IP. Paradvägen är 4,3 km lång och det tar ungefär 2 timmar att gå hela rutten.

Bild: Missa inte paraderna i Stockholm och Göteborg som lockar till sig ca en halv miljon åskådare. Bildkälla: Unsplash

Vill du stå upp för allas rättigheter att älska och vara den de vill? Missa då inte att gå paraden i Stockholm den 4 augusti, eller i Göteborg den 18 augusti.

Läs mer:

Här är H&M:s nya kärlekskollektion – lagom till pride