Saker du borde komma ihåg när du tänker negativa tankar

En tjej som ligger i sängen
Saker du borde ha i åtanke när du tänker negativa tankar - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Det är alltfler som drabbas av ångest och negativa tankar som kan kan sätta käppar i vardagen. Det finns några saker du kan göra för att underlätta de negativa tankarna.

Lista ut vad det är som triggar igång de negativa tankarna

Vad är det som triggar igång dina negativa tankar? Är det en händelse, det förflutna eller kanske till och med en person? Om du kan börja se ett mönster på när de negativa tankarna dyker upp är det lättare att undvika dessa tankesätt. Om det är en person som framkallar tankarna kan det vara bra att antingen konfrontera personen i fråga eller sluta umgås med den. 

Negativa tankar kan orsakas av många anledningar. Försök lista ut vad det är som triggar det. Bildkälla: Unsplash

Klandra inte dig själv för att du mår dåligt 

Det är okej att ha ångest, dåligt självförtroende och tänka negativa tankar då och då. Vi är alla människor så klandra inte dig själv för att du mår dåligt. Kom ihåg att det är okej att inte alltid känna sig på topp, alla har vi våra toppar och dalar. 

Var snäll mot dig själv

När du mår dåligt är det extra viktigt att du är snäll mot dig själv. Vi kan av vana tänka väldigt negativa tankar samt straffa oss själva för något som hände för flera år sedan. Försök att tänk positiva och snälla tankar om dig själv. Och framförallt, kom ihåg att de negativa tankarna inte är sanna, utan det är just tankar.

När man har negativa tankar är det extra viktigt att vara snäll mot sig själv. Bildkälla: Unsplash

Ta djupa andetag

Om de negativa tankarna ger dig ångest så kom ihåg att ta djupa andetag. Det är lätt att man stressar upp sig vid de negativa tankarna, men försök ta djupa andetag och sysselsätt dig med annat. 

Kom ihåg att ta djupa andetag och inte tänka allt i svart och vitt. Bildkälla: Unsplash

Försök att inte tänka i "svart och vitt"

Om du hamnar i en ond cirkel med negativa tankar bör du försöka att inte tänka i "svart" och "vitt", eller "alltid" och "aldrig". Det är viktigt att komma ihåg att det finns gråa zoner med allt. 

Känner du dig stressad på jobbet? Då borde du kolla i videon nedan hur du kan varva ner när du känner dig stressad.

Läs mer:

4 tillfällen som du bör prioritera dig själv – för ditt välmående