Nikes kampanj med Colin Kaepernick får folk att elda upp sina skor

Colin Kaepernicks samarbete med Nike
Colin Kaepernicks samarbete med Nike. - Foto: Instagram/kaepernick7
Dela på Pinterest
Nike har gjort en reklamkampanj med NFL-stjärnan Colin Kaepernick, och folk eldar upp sina skor i protest! Vi förklarar vad som har hänt.

Colin Kaepernick är en amerikansk fotbollspelare som bland annat har spelat i National Football League. Men det han kanske gjort sig mest känd för är när han för två år sedan spelade i San Francisco 49:ers, och gjorde valet att knäböja under nationalsången inför en match. Anledningen till att Colin satte sig ner var för att han ville protestera mot det upprepade våldet polisen nyttjade mot den afroamerikanska befolkningen. 


Colin Kaepernick. Bildkälla: TT/Peter Dejong


Colin's handling väckte stor uppmärksamhet och en hel del NFL-spelare tog efter, men det var även många som var emot knäböjandet. En av dem var Donald Trump som krävde att spelarna som gått ner på knä skulle sparkas. Kaepernick har efter ställningstagandet inte spelat i någon NFL-klubb.

Nike fyllde 30 år häromdagen och gick då ut med att Colin Kaepernick kommer att bli deras ansikte utåt i en ny reklamkampanj. Samtidigt postade Colin en bild på Instagram av Nikes logga, tillsammans med texten "Believe in something, even if it means sacrificing everything". 

Här är bilden som Colin Kaepernick postade:


Bilden som har fått människor att elda upp sina skor. Bildkälla: Instagram/kaepernick7


Bilden har skapat mängder av reaktioner på Instagram. Kändisar som Serena Williams och Rick Ross backar upp Colin i kommentarsfältet. "God Bless you!!!", skriver rapparen Big Sean.

Men det är långt ifrån alla som är positiva till att Nike har valt att inleda samarbetet med Colin. Kort efter att Nike avslöjade kampanjen visade människor sitt missnöje genom att sprida bilder av hur man bränner upp Nike-skor.  

Här kan du se hur det gick till när en Twittrare gjorde detta:
Det är helt klart blandade åsikter kring det omtalade samarbetet. Nike själva är dock nöjda, och säger i en intervju med ESPN att Colin är en av sin generations mest inspirerande idrottare, och att han använt den kraften till att hjälpa världen framåt. 

Läs mer här:

Nu släpper Nike sin sport-hijab – och här kan du köpa den i Sverige