Clit Co. designar smycken formade som en klitoris

Foto: Pexels - Foto: Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Det finns många sociala orättvisor i världen, och någon som vill förändra det är Amanda Netscher.

Cirka 63 miljoner flickor och kvinnor i världen är könsstympade. Kvinnor i heterosexuella relationer får i snitt en orgasm medan männen får tre stycken. Och kunskapen kring hur en klitoris ser ut, hur den fungerar eller historien om den är ytterst liten. 

Men det är något som Amanda Netscher vill ändra på och istället upplysa om det tabubelagda ämnet – klitoris.

Amanda Netscher är grundare och VD för företaget Clit Co. som hon startade tidigare i år. Tillsammans med Clit Co. gör Amanda smycken där designen är formad som som en klitoris, smyckena kallas därför för The Clit. Smyckeskollektionen består av halsband och örhänge i silver och 18-karats guld, samt en pin i silver.  

Amanda har tio års erfarenhet av att jobba med jämställdhetsfrågor men det var först när hon pluggade bland annat psykologi och sociologi på universitetet som hon förstod att det fanns massvis med sociala orättvisor i vårt samhälle, till exempel en sexuell ojämställdhet. Det var då tanken om att upplysa andra väcktes till liv. 

– Idéen föddes när jag hängde en fullskalig klitoris, som är mellan 7-11 centimeter, på mitt halsband. Jag hade det på en föreläsning och la ut på min Instagram. När jag kom hem sa min partner att jag borde 3D printa klitorisen i en mindre storlek, berättar Amanda för Modette. 

Sagt och gjort. Amanda 3D printade klitorisen i 18-karats guld och gjorde det till en födelsedagspresent till sig själv, och efter det fick hon massvis med frågor om vart hon hade köpt halsbandet. Och det var på den vägen som idéen att göra den tillgänglig för alla kom.

– All teoretisk fakta som jag fått med mig under min karriär gjorde att jag till slut kände att det inte är okej. Det är inte okej att min nästa generation ska få samma skeva bild av kroppen. Vi lever i ett upplyst samhälle, vi kan inte fortsätta på det här spåret. Vi måste göra något annat. Därför vill jag göra något där jag får med mig folk, säger Amanda. 

Amanda fortsätter med att berätta att tanken bakom Clit Co. handlar inte om smyckena, utan att lyfta ämnet och känna stolthet över kroppen. 

– Ju mer kunskap man har om sin kropp, sitt kön och hur samhället ser ut, desto mer kommer man våga prata om det. Det handlar oftast om det, att man inte kan eller inte vet vad man ska säga. Vet man mycket så har man också mer i ryggen och vågar. Läs på och var nyfiken, säger Amanda till Modette.

Genom att bära ett klitorissmycke från Clit Co. visar man att man tar ställning för kvinnors egen makt och för att man vill att kvinnor och flickor ska ha tillgång till sin sexualitet och njutning. The Clit smyckena finns att köpa på Clit Co.s webbshop och kostar mellan 550-3200 kronor. 

Det finns många fördomar om den kvinnliga kroppen och det är inte många som har koll på hur en klitoris ser ut eller fungerar. Har du koll på sakerna om onani i videon nedan?