Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Mia Skäringers program “Kroppshets” ger tjejer hopp och styrka

I en ny tv-serie komme Mia Skäringer att beröra

Dela på Pinterest
I höst kommer vi at få se Mia Skäringer i ett av de viktigaste tv-programmen, "Kroppshets".

Mia Skäringer är skådespelerskan som alltid får oss att skratta med sin humor. Men i höst kommer vi att få se henne i en av höstens viktigaste tv-program, nämligen "Kroppshets". I en tredelad serie kommer vi att få följa Mia Skäringer när hon bland annat tittar närmre på sin egna resa när det kommer till att acceptera sig själv. 

I dagens samhälle möter vi kvinnor normer om hur vi ska se ut, äta, träna och agera. Normer som är svåra att följa och ger oss en osund relation till oss själva när vi känner att vi inte duger som vi är. 

Mia Skäringer öppnar upp i en tredelad serie om kroppshets
Mia Skäringer gör tv-serie där hon upplyser om dagens normer och hets. Bildkälla: Marcus Ericsson/TT

I Mia Skäringers nya tv-serie på SVT vill hon diskutera och visa upp problematiken som finns i dagens samhälle kring kroppshets och samtidigt inspirera till att bryta sig fri från hetsen.

"Vi jämför oss och klankar ner på oss själva för att vi aldrig kan se ut som på bilderna, vi är överfallna av projektioner om hur vi borde vara – kindben, magrutor, nyckelben, höftben, fylliga bröst och smal midja, fyllig rumpa och fett på utvalda ställen, muskler. I övrigt smal, i övrigt glad, i övrigt duktig, villig, sexig, inte arg och hungrig", inleder Mia Skäringer det tredje avsnittet av "Kroppshets". 

View this post on Instagram

När jag var 12 år började min ätstörning. Vid 14 års fick jag diagnostiserad anorexi. Min mens upphörde och hela min vakna tid gick till att räkna kalorier, träna och planera ätandet. I andra ord : Ångest. Med viktminskningen kom bekräftelsebehovet, jag hade ju så mycket att ta igen. Allt slog över. Det blev en nedåtgående spiral av olika former av självskadebeteende. Och en sak är klar. Det handlade aldrig om mat. Även om det blev mitt uttryckssätt. I mitt program om olika former av kroppshets berättar jag bland annat min egen historia. Vid 42 års ålder, nyktert ätstörd skäms jag inte längre. Jag hyser stor respekt för min kropp och sörjer hur jag behandlat mig själv. Alla år av mitt liv denna ångest svalde. Det betyder inte att jag går omkring och älskar mig själv. Nej, jag lider fortfarande av kroppsförakt. Men när den slår till så försöker jag adressera vart den kommer ifrån. Och vad som påverkar mig. Det är vetskapen om att jag äger rättigheterna till min egen kropp som långsamt leder mig hem. SVT kanal 1 kl 21 nu på torsdag.

A post shared by Mia Skäringer Lázár (@miaskaringerlazar) on

"Kroppshets" är den tredelade serien som i höst kommer att beröra oss alla när Mia Skäringer öppnar upp om sin egna resa mot att bli fri från ätstörningar, komplex och dagens hets till att se ut på ett visst sätt. I serien ser vi henne även i intervjuer tillsammans med andra kvinnor och män som berättar om sin relation till kroppen, och hur deras mående och bild av sig själva påverkas av komplex och hets  som bland annat finns i dagens samhälle.

Med Instagram och stora reklampelare på stan är vi vana vid att matas av "idealen", och medvetet eller omedvetet så påverkas vi alla på ett eller annat sätt. Bilder som retuscheras, en selfie som måste kollas på flera gånger om innan man kan publicera den och liv som på sociala medier skildras som "perfekta". 

Mia Skäringer öppnar upp om sin relation till kroppen
Mia Skäringer har själv lidit av ätstörningen anorexia. Bildkälla: Björn Larsson Rosvall / TT

"Man är ju aldrig så uppfinningsrik och har så mycket kreativitet när det gäller att hitta fel hos sig själv", säger Mia i ett av avsnitten.

En person som bland annat är med i "Kroppshets" är Stina Wollter. Tidigare i höstas rasade Stina Wolter över H&M:s nya reklambilder. Kolla anledningen till varför i videon nedan.