Mia Skäringers program “Kroppshets” ger tjejer hopp och styrka

Mia Skäringer
I en ny tv-serie komme Mia Skäringer att beröra - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Dela på Pinterest
I höst kommer vi at få se Mia Skäringer i ett av de viktigaste tv-programmen, "Kroppshets".

Mia Skäringer är skådespelerskan som alltid får oss att skratta med sin humor. Men i höst kommer vi att få se henne i en av höstens viktigaste tv-program, nämligen "Kroppshets". I en tredelad serie kommer vi att få följa Mia Skäringer när hon bland annat tittar närmre på sin egna resa när det kommer till att acceptera sig själv. 

I dagens samhälle möter vi kvinnor normer om hur vi ska se ut, äta, träna och agera. Normer som är svåra att följa och ger oss en osund relation till oss själva när vi känner att vi inte duger som vi är. 

Mia Skäringer gör tv-serie där hon upplyser om dagens normer och hets. Bildkälla: Marcus Ericsson/TT

I Mia Skäringers nya tv-serie på SVT vill hon diskutera och visa upp problematiken som finns i dagens samhälle kring kroppshets och samtidigt inspirera till att bryta sig fri från hetsen.

"Vi jämför oss och klankar ner på oss själva för att vi aldrig kan se ut som på bilderna, vi är överfallna av projektioner om hur vi borde vara – kindben, magrutor, nyckelben, höftben, fylliga bröst och smal midja, fyllig rumpa och fett på utvalda ställen, muskler. I övrigt smal, i övrigt glad, i övrigt duktig, villig, sexig, inte arg och hungrig", inleder Mia Skäringer det tredje avsnittet av "Kroppshets". 

"Kroppshets" är den tredelade serien som i höst kommer att beröra oss alla när Mia Skäringer öppnar upp om sin egna resa mot att bli fri från ätstörningar, komplex och dagens hets till att se ut på ett visst sätt. I serien ser vi henne även i intervjuer tillsammans med andra kvinnor och män som berättar om sin relation till kroppen, och hur deras mående och bild av sig själva påverkas av komplex och hets  som bland annat finns i dagens samhälle.

Med Instagram och stora reklampelare på stan är vi vana vid att matas av "idealen", och medvetet eller omedvetet så påverkas vi alla på ett eller annat sätt. Bilder som retuscheras, en selfie som måste kollas på flera gånger om innan man kan publicera den och liv som på sociala medier skildras som "perfekta". 

Mia Skäringer har själv lidit av ätstörningen anorexia. Bildkälla: Björn Larsson Rosvall / TT

"Man är ju aldrig så uppfinningsrik och har så mycket kreativitet när det gäller att hitta fel hos sig själv", säger Mia i ett av avsnitten.

En person som bland annat är med i "Kroppshets" är Stina Wollter. Tidigare i höstas rasade Stina Wolter över H&M:s nya reklambilder. Kolla anledningen till varför i videon nedan.