Därför är du alltid extra trött under din mens

Här är svaret på varför du är trött under lingonveckan. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Mens är för många mindre kul, och ofta vill man bara sova sig igenom lingonveckan. Nu har vi svaret på varför.

Att ha mens är något av de vanligaste och mest naturliga saker som finns, men tyvärr inte alltid det roligaste. Förutom att det kan innebära humörsvängningar, svullnad och extremt sötsug, kan den också göra att vi känner oss betydligt tröttare än vad vi gör i vanliga fall.

Sova under mensen? Ja tack. Bildkälla: Unsplash

Varför är det så? Doktor Molly O'Shea har förklarat för Good Housekeeping hur det funkar, och det har att göra med våra hormoner. Under dom 10 dagarna innan det är dags för mensen att komma, är kroppen nämligen på högvarv. Det beror på att den tror att ägget som skickas till äggledaren kommer att komma i kontakt med lite sperma, för att därefter vandra vidare ner till livmodern och skapa en bebis.

Den låga nivån av hormoner gör oss utmattade. Bildkälla: Unsplash

Men när det inte händer att ägget blir befruktat sjunker istället homonnivåerna. När det blir så slutar din kropp att vara i högvarv, och en rad andra hormonella förändringar sker som gör att du blir utmattad. Vilket du kommer att fortsätta vara tills dess att hormonnivåerna ökar igen, som dom gör ungefär en vecka efter att din mens börjat. Ju mer dom ökar, desto mer energi får du, och hormonnivåerna är som högst cirka två veckor efter att din mens börjat.

Det är dina hormoner som är boven i dramat alltså. De dagar du känner dig som mest trött så försök att inte slarva med sömnen. Att dricka mycket vatten och peppa dig själv till att röra på dig kan också hjälpa. Eller så lägger du dig i sängen med Netflix och choklad, det brukar också funka rätt bra. Vad du än hittar på under din mens, så kan nog vi alla erkänna att vi någon gång gjort lite halvt knäppa saker under lingonveckan. Spana in videon nedan för att se 5 saker de flesta tjejer gör under mensen som ingen pratar om:

Läs mer här:

Det här händer om du tränar under mensen

Det här händer om du har sex under mensen