Besöka Tjernobyl 2019? Här är allt du måste veta inför resan

Tjernobyl, besöka staden, resa, farligt, strålning
Ska du besöka Tjernobyl är det några saker du måste veta. - Foto: Stella Pictures & Unsplash
Dela på Pinterest
Är det farligt att åka till Tjernobyl, hur jag man sig dit och vilka regler gäller? Här är allt du måste veta om du ska besöka Ukraina där Tjernobylolyckan skedde 1986.

Var ligger Tjernobyl?

Tjernobyl ligger i Ukraina, nära Vitryssland och Ryssland. Staden är mest omtalad för att förknippas med Tjernobylolyckan 1986.


Vad hände i Tjernobyl?

Under olyckan som skedde i Tjernobyl förstördes en av kärnreaktorna i en explosion vilket ledde till att radioaktiva partiklar spreds i Ukraina, men också i delar av Europa. De radioaktiva ämnena påverkade både människor, djur och naturen och flera dog i olyckan. Människor avled också av den farliga strålningen en tid efter.

I Sverige på Forsmark, som ligger i norra Uppland, kom ett larm om en förhöjd halt av radioaktivitet. Sverige drabbades alltså också av strålningen, men inte alls i lika hög grad som Ukraina.


Är det farligt att åka till Tjernobyl på grund av strålningen?

Det finns hög strålning på vissa ställen i Tjernobyl, men just dessa platser besöker man inte under en tur. Besöker du Tjernobyl idag får du ingen skadlig dos av strålning och du behöver därför inte ha en andningsmask eller gasmask under din vistelse.

Under turen får man även en strålningsmätare som under hela tiden mäter strålningsnivån där du befinner dig.

En gasmask lämnad i Tjernobyl. Foto: Stella Pictures

Hur åker jag till Tjernobyl?

Om du vill besöka Tjernobyl finns det arrangerade utflykter till platsen med guidade turer, allt från endagsutflykter till flera dagar. Enklast är att åka flyg till Kiev och därefter ta dig vidare. Det tar ungefär två timmar att komma till Tjernobyl med buss eller bil 

Är du svensk medborgare behöver du inget visum till Ukraina, så länge du inte stannar i mer än 90 dagar. För att besöka platsen måste du även ha ett giltigt pass och vara 18 år gammal.


När är det bäst att besöka Tjernobyl?

Under våren blommar all natur och är därför en bra tidpunkt att besöka staden på. Därför finns det bra fotomöjligheter. På sommaren är det högt tryckt och vanligt med turister och just då får man vara beredd på att det kan vara extra mycket turister.

In på hösten och vintern blir Tjernobyl-zonen mer dyster och vädret blir kallare. På vintern finns det chans att se vilda vildsvin och vargar.


Vad ska man ha för kläder när man besöker Tjernobyl?

Man ska inte bära shorts eller vara lättklädd. Byxor, långärmat och slutna skor är ett måste vid vistelsen.


Vad får man inte göra på platsen?

Du får inte sitta eller röra föremål på marken eller till exempel lägga din kamera på marken. Du får inte heller äta, dricka eller röka i de öppna utrymmena. 

Tjernobylolyckan skedde 1986. Foto: Stella Pictures

Källa: Chernobylwel.com

Tjernobylolyckan berörde många och har idag blivit en minnesplats för turister. Se bilder i videon nedan hur platsen ser ut 30 år senare.