Därför nyser du när du tittar mot solen

Nyser du när du går ut i solen? - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Nyser du alltid så fort du riktar ögonen mot solens strålar? Då kan det bero på fotisk ljusreflex.

Har du någon gång känt att du är på väg att nysa när du kommer ut i solljuset? Ja, det är inte helt osannolikt. Det är nämligen vanligt att vi nyser när vi riktar blicken uppåt mot ljusstrålarna på himlen. 

Men vad är det egentligen som händer? Fenomenet kallas fotisk ljusreflex. Man kan säga att det är en reaktion efter att du har utsatts för ett starkt ljus (till exempel från solen eller en lampa) efter att ha uppehållit dig i mörker. 

Fotisk ljusreflex – ärfligt

Tidningen Illustrerad Vetenskap skriver att fotisk ljusreflex är ärfligt och att 20 procent av befolkningen har det, men att det ännu är oklart varför vissa människor känner av det mer än andra. Orsaken till varför starkt ljus ger oss nysningar vet forskarna inte heller.

Fotisk ljusreflex är inte farligt, men man bör se upp om man är känslig och kör bil ut från en tunnel. Då kan det starka ljuset göra att man nyser flera gånger och inte har uppsyn på vägen.


I sommarvärmen är det viktigt att dricka mycket vatten så inte kroppen blir uttorkad. Det finns åtta tecken på att du måste dricka mer – se dem i videon nedan.

Mer:

19 saker du borde ha på din bucket list – om du är singel