Ska du på mingel? Här är 8 tips för att undvika pinsam tystnad

Ska du mingla på fest?
Ska du mingla på fest? Här är tips för att undvika pinsam tystnad. - Foto: Shutterstock
Dela på Pinterest
Är du en av dem som inte ser dig själv som ett mingelproffs och gärna håller dig till kompisarna på festen? Här är åtta tips för att du ska våga ta dig ur din comfort zone!

1. Sätt upp ett mål!

För en ovan minglare kan det kännas riktigt jobbigt att veta att man ska prata med många nya människor. Sätt då upp ett mål, till exempel att du ikväll ska prata med minst tre personer. På så sätt har du något att gå efter och kan känna dig lite extra stolt efteråt.

2. Kom först

Kanske tänker du att du vill komma sist av alla när "festen är igång"? Faktum är att det är lättare att ta kontakt med människor när de kommer än när alla redan pratar med varandra i ett stort rum. Dessutom är det mindre folk i början, vilket kan göra att det kan kännas lite mindre läskigt att ta kontakt!  

3. Tänk ut frågor och samtalsämnen

Tänk på vilket sorts mingel du är på och hur snacket kommer att gå. Är det jobbsammanhang? Då kan du ta upp jobbrelaterade frågor och sådant som rör karriären. Våga ställa de frågor som du genuint vill veta! Är du istället bjuden till din vän? Då passar det att ha lite mer avslappnat och personligt snack! 

4. Ett kort snack räcker 

Det är lätt att klänga sig fast vid en person när man väl har hittat någon man klickar bra med. Men "regeln" är att prata med en person i fem till tio minuter, för att sedan gå vidare till nästa. Du är ju trots allt där för att träffa flera!

5. Ställ motfrågor

Och prata inte för länge! Det är vanligt att man blir nervös och babblar på om sig själv i flera minuter. Tryck på paus och ställ en fråga till personen istället! 

6. Ge komplimanger

Visst kommer man ihåg personer som har varit extra trevliga och sagt en fin komplimang? Gör det oftare, om du genuint menar det! Det kan vara så enkelt som "Vilken snygg kavaj du har!" eller "Vad grym du var under mötet!". Det kommer garanterat uppskattas! 

7. Avsluta på ett bra sätt

Avsluta er pratstund på ett sätt som är trevligt och "råka" inte bara försvinna ut i köket. Personen får dessutom ett bra intryck av dig om du tackar för pratstunden!

8. Öva, öva, öva!

Träna genom att utsätta dig för sådana situationer du vanligtvis inte känner dig bekväm i. Prova att prata med en okänd person eller öva hemma framför spegeln. Hur tråkigt det än må vara så ger träning färdighet och du kommer känna dig mycket betydligt mer säker och trygg när du kliver in på minglet efter några gånger. 


Stela dejter, pinsamma möten och brist på samtalsämnen måste vara det värsta som finns. Se i videon vad du kan säga om det krisar!

Mer:

Det här ska du aldrig ta på dig på första dejten