Här är orden som skapats under corona

Facetime har blivit en vanlig kommunikationskanal med sina nära och kära.
Facetime har blivit en vanlig kommunikationskanal med sina nära och kära. - Foto: Shutterstock/Insta Photos
Dela på Pinterest
Corona, covid-19, har påverkat hela världen på många olika sätt. Människor har hittat nya sätt att leva, jobba, bo och förhålla sig till varandra. Men det har också uppkommit en rad intressanta ord som quarantini och lungtvätt. Se listan här!

Förutom mer formella ord har många nyordsbildningar på ”slangspråk” rapporterats in eller poppat upp lite överallt i sociala medier. Vanligtvis sparas alla nya ord till Språkrådets och Språktidningens gemensamma nyordslista i slutet av året. Men här kommer en försmak på ord som etablerat sig i Sverige. 

Coronahälsning
Att hälsa på varandra på andra sätt än att skaka hand eller att kramas just för att bromsa spridningen av smittan. Armbåge mot armbåge till exempel.

Coronakö
I de flesta butiker finns det markeringar i golvet som tydligt visar att kunderna ska hålla avstånd. Om det är fler människor på tur bildas en coronakö.

Coronaångest
Man känner stor oro och rädsla för att drabbas av corona eller hur smittan kan påverka människor i sin närhet och inte minst världen. Ångesten kan komma i många skepnader, läs mer om det här!

Coronakatt
För att undvika känslan av ensamhet är det många som skaffat sig en sällskapskatt under sin tid i covidkarantän, en så kallad coronakatt eller covidkatt.

Karantist
Helt enkelt en person som sitter i karantän.

Quarantini
Är det fredag så är det, karantän eller inte. Vissa har därför valt att ta sig en drink i sin ensamhet, en så kallad quarantini.

Lungtvätt
Ordet myntades under perioden då Trump kom med förslaget att injicera lösningsmedel för att lindra lungbesvären. 

Covidiot
Någon som ignorerar alla varningar och undviker social distansering, en riktig covidiot helt enkel. 

Flabbdraperi
Skåningarna har självklart valt att hitta ett roligare ord för munskydd. 

Balkongkonsert
Fioler, gitarrer, trumpeter, DJ:s, sångare, under den svåraste karantänperioden valde många att hålla privata konserter på sina balkonger världen över.

Hemester
Då flyg ställts in och länder förbjudit turister att resa till deras städer har hemester blivit en vanligare typ av semester, nämligen att stanna hemma. 

Tvåmetersregel
För att smittspridningen inte ska löpa amok har tvåmetersregeln varit ett sätt för människor att veta hur de ska förhålla sig till varandra ute på gator och torg, nämligen med två meters avstånd. 

Flockimmunitet
När tillräckligt många i en befolkning blivit immuna mot en smittsam sjukdom, i detta fall corona, avstannar smittspridningen och de som inte är immuna mot smittan skyddas. 

Källa: Institutet för språk och folkminnen ISOF.