Är skärtorsdagen en röd dag eller inte? Här är svaret

Vilka dagar under påsk är röda dagar?
Vilka dagar under påsk är röda dagar? - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Räknas skärtorsdagen som en röd dag? Modette har självklart svaret.

Påsken är äntligen här! För några av oss är det en favorithögtid. Många dagar ledigt i streck gör ju dessutom att det vankas långhelg för dig som är ledig röda dagar. Men är skärtorsdagen en röd dag – och hur ser det ut med påskafton?

Skärtorsdagen är inte en röd dag – men du kan ändå vara ledig

Är skärtorsdagen en röd dag? Nej! Skärtorsdagen är inte en röd dag. Påskafton är inte heller en röd dag. Men betyder det att du behöver jobba? Nja, det är inte lika sjävklart. Skärtorsdagen är en allmän helgdag, precis som påskafton. Det kan betyda olika saker på olika arbetsplatser – men strängt taget kan man säga att det är ungefär som en lördag. 

Är annandag påsk en röd dag? 

Den naturliga följdfrågan blir förstås: är man ledig på annandag påsk? Ja! Annandag påsk är röd. Om du inte är ledig har du med största sannolikhet chans till att få OB-ersättning den dagen. 

Vilka dagar i påsk är jag ledig då?

Följande dagar under påsken är röda dagar:

  • 14 april 2022, torsdag, Skärtorsdag – ej röd
  • 15 april 2022, fredag, Långfredagen – röd dag
  • 16 april 2022, lördag, Påskafton – röd dag
  • 17 april 2022, söndag, Påskdagen – röd dag
  • 18 april 2022, måndag, Annandag påsk – röd dag

Är du ledig på dessa röda dagar under påsken 2022? Det finns faktiskt bara ett sätt att ta reda på det, och det är att spana en extra gång på ditt anställningsavtal. Står det att du är ledig röda dagar? Då är du det! Annars brukar det framgå att du inte är det. Osäker? Äsch, fråga bara din chef i så fall.

Skulle det vara så att du jobbar på röda dagar under påsken kan du i alla fall trösta dig med att du kommer få lite extra betalt under dessa dagar, förmodligen får du både helg-ob eller storhelgs-ob. 

Inga klämdagar under påsken 2022

Nej, det blir inte mycket ledighet i påsken det här året. Istället får du som är ledig de röda dagarna och skärtorsdagen trösta dig med en härlig långhelg!

Mer: 

6 tips på kontorsjobb du kan få utan utbildning

Det här har du rätt till om du blir sjuk på semestern