Tusse om debuten i Melodifestivalen: “Det bästa av två världar”

Bild på Tusse
Tusse är den yngsta som någonsin vunnit Idol någonsin. Foto: Gustav Ike & Streetchic Media - Foto: Gustav Ike & Streetchic Media
Dela på Pinterest
Redan som 17-åring vann han Idol 2019 och nu gör han debut i Melodifestivalen med låten “Voices”. I en intervju med Modette berättar Tusse om förväntningarna inför mello, artistlivet kombinerat med skolan – och avslöjar sin dolda talang.

För 19-åriga Tusse Chiza har gymnasietiden minst sagt varit speciell. Han har under tre år hunnit vinna Idol och ställer upp i Melodifestivalen 2021. Redan förra sommaren skulle han ha öppnat Lollapalooza 2020 och gjort en turné – där bland annat Lionel Riche på Dalhalla skulle medverka. Men som mycket annat ställde pandemin till det. 

Vi blev såklart mycket nyfikna på Tusse och tog därför kontakt med honom för en intervju!

Stressar med mellon och svenskaprovet

Hur var tiden efter Idol?
 – Tiden efter Idol var väldigt häftig! Jag och några tävlande från programmet åkte runt på en tackturné och fick träffa alla idolfans. Men mer än så hann jag inte. Jag har fokuserat på låtskrivandet och skolan istället, säger Tusse Chiza till Modette. 
 
Förutom att vara artist är han fortfarande en klasskamrat och elev. Nu går han sista året på gymnasiet samtidigt som han om några veckor ställer upp i Sveriges största musiktävling. Han säger själv att han får lite från båda världar.
 
– Det är väldigt svårt. Jag stressar liksom både inför ett svenskaprov och en mello-deltävling. Men jag får mycket stöttning från skolan och familj så det känns görbart. Jag känner mig lite som Hannah Montana – best of both worlds. 

Ja, det är verkligen det bästa från två världar. Men hur känns det? 
 – Det är helt knäppt. Jag hade inte ens kunnat föreställa mig något av de scenarier för bara några år sedan. Jag känner mig hedrad att svenska folket valde mig till idolvinnare och jag hoppas de är taggade på att få se mig i mello.

Ett nummer likt Beyoncé

Tusse är förtegen om sitt nummer men avslöjar några saker som inspirerat honom.
 
Vad kan du säga om låten “Voices”? 
 – Det är en stark låt om gemenskap som lämnar en eftertänksamhet. Det är ett rop på hopp och gemenskap för oss alla, men framförallt till dem som behöver det mest. Till de som känner sig ensamma, förbisedda och att deras röster ibland inte räknas eller hörs, säger han och fortsätter: 

– Jag vill att de ska veta att deras röster absolut räknas och att vi har mer gemensamt än vad som skiljer oss åt.

Vad har inspirerat numret? 
– Jag kan inte säga så mycket om numret och vill heller inte avslöja alltför mycket. Men vi har inspirerats dels av Kendrick Lamars musikvideos men också Beyonce och några andra stora artisters liveframträdanden.

Han ställs inför ett motstånd där deltagarna som han tävlar mot har vunnit bland annat Melodifestivalen och Eurovision. Men det stoppar inte Tusse från att leverera med hans snygga moves.

Vad har du som de andra inte har?
 – Svår fråga! Men just i det här fallet blir min låt den största faktorn. Sen kanske jag är lite kaxig och säger mina snygga moves haha, säger Tusse Chiza till Modette. 

5 snabba frågor med Tusse!

1. Vad är det sista du gör innan du går upp på scen?
– Drar i tungan, kastar en puss till min mamma och intalar mig själv att jag är bäst, haha! 

2. Har du en dold talang?
 – Ja, mitt partytrick är jonglering. Väldigt begränsat dock.

3. Vilken är din favoritlåt just nu? 
– Oj, svår fråga! Måste nog säga Agnes – Fingers crossed. Den är på repeat hela dagarna i mina lurar.

4. Vilken är din favoritmaträtt?
– Min bonusmorsas carbonara.

5. Om du inte var artist, vad hade du jobbat som då?
– Hmm.. hade nog velat prova att vara programledare.

5 saker du inte visste om Kadiatou från Idol

Farmen 2021: Så heter alla deltagare på instagram