MODETTE
5 mars är det Ostbågens dag – Dagen man MÅSTE äta ostbågar
Älskar du också ostbågar? Du är inte ensam, varje år säljs 11 miljoner påsar! Läs roliga recept och hur du kan fira ostbågens dag!
Modette träffade experten och Grand Hotels sommelier, Daniela Nylin, för att prata om champagne inför champagnens dag. Â
Champagnens dag 2021 infaller fredagen 15 oktober.Â
– Ett vin som vid andra jäsningen får bubblor. Det som utmärker champagnens process är att andra jäsningen sker i flaskan.
Idag tillsätter man lite sötma till champagnen, och en stigande trend är torrare champagne utan tillsatt socker – men även klimatförändringarna kommer på sikt att påverka smaken. Det varmare klimatet har inverkan på syran och kommer göra den superfriska smaken mer fruktig framöver, eftersom värme ger mer socker i druvorna.
Svalt och mörkt. En optimal plats är i källaren eller garaget, eftersom det är mörkare och champagnen fÃ¥r ligga stilla. Det gÃ¥r lika bra att förvara champagnen i kylskÃ¥pet, men flaskan tenderar att röra lite pÃ¥ sig när man öppnar och stänger kylskÃ¥psdörren.Â
Man ska inte använda tunna flöjtglas, utan optimala champagneglaset är vinglas med större kupa, mer likt ett vitvinsglas. Det gör att man känner doften bättre.Â
Champagne ska serveras väldigt kallt, kallare än vitt vin.Â
Det skulle vara vilket tillbehör som passar bäst. Jordgubbar och choklad är en myt, eftersom sötman tar bort fruktigheten och gör champagnen upplevs som sur.Â
NÃ¥got salt och lite syrligt passar perfekt, som en god och salt ost eller chips.Â
En mogen champagne, vilket innebär att den är minst 10 år. Min favoritchampagne heter Taittinger Comtes de Champagne - och just nu skulle jag gärna dricka 2002.