Champagnens dag 2021: Expertens bästa tips

Champagnens dag 2021
Champagnens dag 2021 - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Experten tipsar om ultimata tillbehöret till champagnen och avslöjar varför champagnens friska smak kan vara påväg att förändras.

Modette träffade experten och Grand Hotels sommelier, Daniela Nylin, för att prata om champagne inför champagnens dag.  

Vilket datum är champagnens dag 2021?

Champagnens dag 2021 infaller fredagen 15 oktober. 

Vad är champagne?

– Ett vin som vid andra jäsningen får bubblor. Det som utmärker champagnens process är att andra jäsningen sker i flaskan.

Vilka smaktrender ser vi framåt?

Idag tillsätter man lite sötma till champagnen, och en stigande trend är torrare champagne utan tillsatt socker – men även klimatförändringarna kommer på sikt att påverka smaken. Det varmare klimatet har inverkan på syran och kommer göra den superfriska smaken mer fruktig framöver, eftersom värme ger mer socker i druvorna.

Hur förvarar man champagne allra bäst?

Svalt och mörkt. En optimal plats är i källaren eller garaget, eftersom det är mörkare och champagnen får ligga stilla. Det går lika bra att förvara champagnen i kylskåpet, men flaskan tenderar att röra lite på sig när man öppnar och stänger kylskåpsdörren. 

Vilka champagneglas bör man använda?

Man ska inte använda tunna flöjtglas, utan optimala champagneglaset är vinglas med större kupa, mer likt ett vitvinsglas. Det gör att man känner doften bättre. 

Vilken serveringstemperatur ska man ha?

Champagne ska serveras väldigt kallt, kallare än vitt vin. 

Vilken myt vill du slå hål på?

Det skulle vara vilket tillbehör som passar bäst. Jordgubbar och choklad är en myt, eftersom sötman tar bort fruktigheten och gör champagnen upplevs som sur. 

Vad ska man servera till champagne?

Något salt och lite syrligt passar perfekt, som en god och salt ost eller chips. 

Vilken champagne rekommenderar du?

En mogen champagne, vilket innebär att den är minst 10 år. Min favoritchampagne heter Taittinger Comtes de Champagne - och just nu skulle jag gärna dricka 2002.