Så får du bort svettlukt från dina träningskläder – enkla knepen

Så får du bort svettlukt från dina träningskläder – enkla knepen
Enkla tips – så får du bort svettlukten från dina träningskläder! - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Har dina träningskläder gått och skaffat sig en odör som är svår att få bort? Då kan knepen nedan hjälpa dig på traven! Här hittar du tips och råd för hur du får bort svettlukt som lämnat rejäla spår på dina träningskläder.

1. Förhandsbehandling med vitvinsvinäger:

Vitvinsvinäger är känt för sina desinficerande och luktborttagande egenskaper. När du blötlägger träningskläder i en vinägerlösning innan tvätt, hjälper du till att bryta ner oljor och avlagringar som kan fälla in svettlukter. Här är steg-för-steg-anvisningar för förhandsbehandlingen:

  • Börja med att fylla en balja eller handfat med kallt vatten. Använd tillräckligt med vatten så att dina träningskläder kan nedsänkas helt.
  • Tillsätt en kopp vitvinsvinäger till vattnet.
  • Lägg i dina träningskläder och blanda runt lite så att vinägerlösningen tränger igenom.
  • Låt kläderna blötläggas i cirka 30 minuter.
  • Efter blötläggning, tvätta kläderna som du normalt skulle göra. Om du är orolig för vinägerlukten, oroa dig inte; den borde försvinna när kläderna har tvättats och torkat.

2. Använd mindre tvättmedel:

  • Överanvändning av tvättmedel är ett vanligt misstag som många gör, i tron att mer tvättmedel kommer att resultera i renare kläder. Men för mycket tvättmedel kan faktiskt lämna rester på dina kläder. Dessa rester kan fälla in lukter och även locka mer smuts.
  • Om du märker att dina kläder har rester av tvättmedel efter tvätt (de kan kännas klibbiga eller ha vita märken), det är ett tecken på att du kan behöva minska mängden tvättmedel.
  • Många moderna tvättmaskiner är mycket effektiva och kräver mycket mindre tvättmedel än äldre modeller. Läs bruksanvisningen till din tvättmaskin för att se de rekommenderade mängderna.
  • Om du använder flytande tvättmedel, se till att du inte fyller korken till max om det inte är nödvändigt för lastens storlek eller smutsighetsgrad. Om du använder tvättpulver, se till att det är ordentligt upplöst i vatten innan du lägger till dina kläder.
  • Att investera i ett tvättmedel av hög kvalitet kan också betyda att du behöver använda mindre för varje tvätt.

3. Använd sporttvättmedel:

Sporttvättmedel är speciellt formulerade för att ta hand om träningskläder och andra sportrelaterade material. Dessa kläder är oftast tillverkade av tekniska material som kan reagera annorlunda med vanliga tvättmedel.

  • Formulering: Sporttvättmedel är ofta skapade för att effektivt bryta ner svett, kroppsoljor och andra smutsrester som är vanliga på träningskläder. Dessa rester kan vara svårare att ta bort med vanliga tvättmedel.
  • Luktbekämpning: Eftersom träningskläder tenderar att hålla kvar svettlukt mer än andra typer av kläder, innehåller sporttvättmedel ofta ingredienser som specifikt riktar sig till och neutraliserar dessa lukter.
  • Förvara rätt: Eftersom sporttvättmedel ofta är starkare än vanliga tvättmedel, bör du följa anvisningarna på etiketten noga för att undvika att skada dina kläder.

4. Undvik sköljmedel:

Sköljmedel lägger till en skön mjuk känsla till många av våra kläder, men de kan inte vara det bästa valet för träningskläder, särskilt de gjorda av syntetiska fibrer.

  • Filmresidu: Sköljmedel kan lämna en tunn film på kläderna. På träningskläder, särskilt de som är gjorda av tekniska tyger, kan denna film fälla in svett och bakterier, vilket gör det svårare att helt rengöra kläderna i framtida tvättar.
  • Andningsförmåga: Många träningskläder är designade för att vara andningsbara, vilket hjälper användaren att hålla sig sval och torr under fysisk aktivitet. Den film som sköljmedel lämnar kan hindra detta andningsbara lager, vilket minskar klädernas effektivitet.
  • Alternativa mjukgörare: Om du känner att dina träningskläder känns styva utan sköljmedel, kan du prova att tillsätta 1/2 kopp vitvinsvinäger till sköljcykeln istället. Detta kan hjälpa till att mjuka upp kläderna utan att lämna en resterande film.

5. Lufttorka utomhus:

När kläder torkas utomhus utsätts de för solens UV-strålar och frisk luft, båda hjälper till att neutralisera och eliminera bakterier och dålig lukt.

  • Solens UV-strålar: UV-strålarna från solen har naturliga desinficerande egenskaper. De kan hjälpa till att döda bakterier och mikroorganismer som orsakar lukt på träningskläder.
  • Frisk luft: Det konstanta flödet av frisk luft kan hjälpa till att avlägsna dålig lukt från kläderna snabbare än om de skulle torkas inomhus.
  • Skonsamt för kläderna: Lufttorkning är också skonsammare för kläder än torktumlare, eftersom det inte utsätter dem för hög värme eller mekanisk friktion. Detta kan förlänga livslängden på dina träningskläder.
  • Hur du hänger dem: När du hänger upp dina träningskläder utomhus, se till att de inte är vikta eller överlappar varandra, så att luft kan cirkulera fritt runt dem. För bästa resultat, sträck ut dem så mycket som möjligt för att minimera rynkor och snabba på torktiden.

6. Tvätta direkt:

Att tvätta dina träningskläder direkt efter användning kan förhindra att svett och bakterier sätter sig in och skapar envisa lukter.

  • Bakteriens roll: Svett i sig själv luktar inte illa. Dålig lukt uppstår när svetten bryts ner av bakterier på huden. Genom att tvätta träningskläderna direkt minskar du den tid bakterierna har att verka på svetten, vilket minimerar lukt.
  • Förhindra mögel: Om träningskläder förvaras våta i en träningsväska eller tvättkorg kan det skapa en miljö där mögel och andra mikroorganismer trivs, vilket kan förvärra lukten.
  • Förbehandling: Om du inte kan tvätta kläderna direkt efter träning, överväg att skölja dem i kallt vatten för att avlägsna så mycket svett som möjligt innan de torkas och sedan tvättas ordentligt.
  • Förvaring före tvätt: Om du absolut inte kan tvätta kläderna direkt, se till att hänga upp dem på ett torrt och välventilerat område, snarare än att kasta dem i en träningsväska eller tvättkorg. Detta minskar chansen för lukten att sätta sig in.

7. Tvätta med bakpulver:

Bakpulver, känt som natriumbikarbonat, är en fantastisk naturlig rengöringsagent och deodoriserare. Den kan hjälpa till att neutralisera och ta bort dålig lukt från träningskläder.

  • Användning: För att använda bakpulver i din tvätt, lägg till en halv till en hel kopp bakpulver direkt i trumman av tvättmaskinen innan du lägger till dina kläder.
  • Blötläggning med bakpulver: Om dina kläder är särskilt illaluktande, kan du överväga att blötlägga dem i en bakpulverlösning före tvätt. Fyll en hink eller balja med vatten och tillsätt 1-2 koppar bakpulver. Lägg i dina träningskläder, blanda om och låt dem blötläggas i flera timmar eller över natten innan tvätt.
  • Kombination med vinäger: Bakpulver och vinäger kan kombineras för en extra kraftfull luktavlägsnande lösning. Efter att ha blötlagt kläderna i en vinägerlösning, tvätta dem med bakpulver för att maximalt bekämpa dålig lukt.

8. Vända dina kläder ut och in:

Att vända träningskläder ut och in innan tvätt kan verka som en enkel handling, men den har flera fördelar när det gäller att hålla kläderna fräscha.

  • Direkt kontakt: Genom att vända kläderna ut och in ger du tvättmedlet direktkontakt med områdena där svett ofta samlas, såsom armhålor och rygg. Detta kan förbättra rengöringen av dessa områden.
  • Skyddar utsidan: Många träningskläder har särskilda yttre beläggningar eller egenskaper som kan skadas av direkt friktion i tvättmaskinen. Att vända kläderna ut och in kan skydda dessa yttre egenskaper och förlänga klädernas livslängd.
  • Förhindra färgförlust: Genom att invertera kläder kan du också minska risken för färgförlust eller att de bleks av friktionen från andra kläder eller tvättmaskinens väggar.
  • Effektiv torkning: Om du torkar dina kläder utomhus eller på ett torkställ, kommer att ha dem ut och in att förbättra luftcirkulationen till de mest svettiga delarna, vilket hjälper dem att torka snabbare och mer effektivt.


stats