Allt om Netflix–serien "Helikopterrånet": Rollista, regissör och premiär

Här är allt om Netflix-serien "Helikopterrånet". - Foto: Claudio Bresciani / TT, Fredrik Sandberg/TT
Dela på Pinterest
"Helikopterrånet" är en kommande serie på Netflix, baserad på den verkliga händelsen. Här är allt du behöver veta: Premiär, rollista och handling.

"Helikopterrånet" regissör – vem har gjort serien?

Serien är skapad av Ronnie Sandahl och regisseras av Daniél Espinosa.


Espinosas första TV-serie: "Perfekt"

Detta blir Espinosas första TV-serie. Han har tidigare regisserat filmer som "Snabba Cash", "Morbius" och "Den fördömda"

– Jag har följt och fascinerats av den här historien sen det hände. När möjligheten kom att få göra den på ett sätt som gör den rättvisa, med Ronnie och Netflix och hela gänget bakom var det ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till, säger regissören i ett pressmeddelande.

Ronnie har uttryckt sitt stöd för Espinosas regi i en kommentar:

– Jag kan inte föreställa mig en mer perfekt regissör för serien än Daniél Espinosa, och jag är väldigt glad att han nu valt att kliva ombord.

"Helikopterrånet" handling – vad handlar serien om?

Handlingen kretsar kring det dramatiska rånet i Västberga 2009, där rånarna använde en helikopter för att landa på taket till en värdedepå och lyckades stjäla nästan 40 miljoner kronor. 

Serien beskrivs i ett pressmeddelande som en intensiv och febrig berättelse om svek, upprättelse, rädsla och faderskap, liknande en Ikaros-saga om att vinna eller förlora allt.

"Helikopterrånet" rollista – vilka skådespelare är med?

I huvudrollerna syns Mahmut Suvakci och Ardalan Esmaili, som porträtterar Michel och Rami. 

Övriga medverkande inkluderar Dejan Milacic, Iskra Kostic, Erik Svedberg-Zelman, Vic Sonne, Johanna Hedberg och Wim Elfwencrona.

Är "Helikopterrånet" baserad på en bok?

"Helikopterrånet" bygger på en bok av Jonas Bonnier. Boken är baserad på intervjuer och detaljerade efterforskningar kring detta spektakulära brott. Den har fått beröm för att vara en spännande och nästan osannolik berättelse, och kallas en av de mest spännande svenska polisromanerna på Bonniers bokklub.

"Helikopterrånet" – premiär 

Netflix planerar att lansera "Helikopterrånet" under 2024 eller 2025 enligt Hufvudstadsbladet. Serien produceras av Johannes Åhlund för B-Reel Films, med Ulf Synnerholm, Fredrik Heinig, Ronnie Sandahl, Niclas Salomonsson och Jonas Bonnier som exekutiva producenter. 

Jonas Alexander Arnby och Anna Zachrisson har också bidragit som regissörer till några av avsnitten.