Influencern Ida-Louise Loebbert: Så shoppar du second hand på bästa sätt

Influencern Ida-Louise Loebbert: Så shoppar du second hand på bästa sätt
Ida-Louise Loebbert ger sina bästa second hand-tips! - Foto: Privat
Dela på Pinterest
Är du ny på second hand-marknaden och vet inte riktigt hur du ska navigera dig och vart du ska gå? Modette har frågat influencern Ida-Louise Loebbert som är en fena på just second hand-shopping. Vi går igenom allt från vilka fällor man ska undvika när man är ute och second hand-shoppar, vilka butiker hon helst shoppar i och tar reda på hur hon vill klä sig i vår och sommar!

I en värld där fast fashion blir allt mer tillgängligt ökar också värdet i att köpa både kläder och inredning second hand. Det är snällt mot planeten och ofta även snällt mot plånboken. Dessutom kan du skaffa dig en unik stil när du inte shoppar från kedjor som erbjuder kläder som många andra redan bär. 

Men hur ska man gå tillväga, och hur reder man som ny second hand-shoppare ut det som finns i butikerna? 

Vi snackade med influencern Ida-Louise Loebbert för att ta del av hennes tankar och tips kring second hand! 

Ida-Louise Loebbert ger sina bästa second hand-tips! 

Ida-Louise Loebbert är influencer och driver stora plattformar på både Instagram, Youtube och Tiktok. Där delar hon med sig av allt från vardagshäng med vänner, härliga middagar, jobb, känslor och inte minst: second hand-shopping. 

Hon är uppvuxen i Kungsbacka men bor idag i centrala Stockholm. 

För att ta reda på hur hon får till sin unika och urcoola stil ställde vi en rad frågor till henne för att fördjupa oss i hur just hon tänker när hon shoppar second hand. 

Ida-Louise Loebbert. Foto: Privat 

Om man är ny i second hand-världen, och inte riktigt vet vart man ska gå – vilka butiker skulle du rekommendera? Göteborg, Stockholm – you name it! 

– Det beror lite på vad man är ute efter skulle jag säga, men när det kommer till kläder har jag absolut mina favoriter både i Stockholm och Göteborg. 

Ida-Louises second hand-favoriter i Stockholm: 

– Mina favoriter i Stockholm är Humana, både i stan och på Södermalm, Beyond Retro på Södermalm och Pop Stockholm på Södermalm. 

Ida-Louises second hand-favoriter i Göteborg: 

– I Göteborg är mina favoriter Myrornas vid Järntorget, Björkåfrihet på Linnegatan, Popboutique på Linnegatan och Beyond Retro i Arkaden. 

Ida-Louise Loebbert. Foto: Privat 

Myrorna och Röda Korset favoriter på inredningsfronten 

– När det kommer till inredning och prylar så brukar jag hitta som mest på Myrorna och Röda Korset! 

Det ska du undvika när du shoppar second hand

Finns det några fällor man ska akta sig för och finns det några plagg som man enligt dig inte ska köpa second hand? 

– Hmm, jag skulle väl inte säga att det finns något specifikt plagg man inte borde köpa second hand, tycker allt går att köpa! Däremot tänker jag att det som är viktigt att ha i åtanke när man handlar, gäller både när man handlar nytt och second hand, är att man frågar sig själv en extra gång om man kommer använda plagget man köper. 

Hon tillägger: 

– Jag tänker spontant att det är enklare att impulsköpa något när man handlar second hand på grund av att det oftast är mycket billigare. Jag vet själv att jag kan resonera så – hittar jag ett plagg jag inte känner mig helt säker på men som är jättebilligt har det hänt att jag köpt det trots att jag inte varit säker och sen ligger plagget bara och dammar i garderoben. Så det skulle jag väl säga kan vara en fälla i så fall – lätt hänt att bli blind för de billiga priserna! 

Ida-Louise Loebbert: "Romantisera att second hand-shoppa" 

Har du några tips på hur man tar sig an en second hand-butik, finns det något speciellt sätt du går igenom kläderna i en butik för att inte missa godbitarna? 

– Romantisera att second hand-shoppa! Möt upp en kompis, köp en take away-kaffe, bestäm en runda ni ska gå, bläddra bland kläderna tillsammans, visa för varandra, testa, ta lite bilder – gör det till en rolig aktivitet helt enkelt! Jag har nog ingen speciell strategi utan bläddrar igenom alla kläder med nöje, haha. 

Ida-Louise Loebbert. Foto: Privat 

Gör en moodboard med looks

– Jag tror ändå att man behöver ha ett litet intresse för second hand för att lyckas hitta alla godbitar i och med att det krävs en del tålamod, det är ju inte som att gå in i en vanlig butik där allt hänger i klädkoder och storleksordning. Ett tips kan vara att man gör en liten moodboard för sig själv med plagg eller looks man är ute efter, då kan det nog bli enklare att navigera!

Ida-Louise Loebberts bästa second hand-köp 

Vilka är de bästa second hand-köp du gjort? 

– Hmm, förmodligen min Diesel-kjol som jag fyndade på Erikshjälpen i Kungsbacka, där jag är uppväxt. För 100 kronor! Eller en av mina alla skinnjackor. Jag har en brun skinnjacka som jag köpt på Humana som jag använder 24/7. Aldrig burit ett plagg jag fått så mycket frågor om! 

Hur klär du dig helst i vår och sommar? 

– Oj, svårt. Jag är ju svag för en over sized skinnjacka, speciellt på våren. Min go-to look i vår och sommar tror jag kommer bli ett par low waist jeans, tillsammans med ett basic linne eller t-shirt, pumps och en over sized skinnjacka med massa silversmycken! Ett annat go-to plagg jag använder flitigt under våren och sommaren är långkjolen som jag gärna matchar med ett coolt bälte, ett par sneakers och en chill sweatshirt eller en magtröja. 

Du hittar Ida-Louise Loebberts sociala kanaler här: 

Instagram@idalouiseloebbert

Youtube@idalouiseloebbert 

Tiktok@idalouiseloebbert