Hårexpertens bästa tips för ett välvårdat hår

Modette.se har frågat ut Philips hårexpert Marilyn Sherlock om hur man undviker slitna toppar, hur man får sitt hår att glänsa och hur mycket schampo man egentligen bör använda.
Modette.se har frågat ut Philips hårexpert Marilyn Sherlock om hur man undviker slitna toppar, hur man får sitt hår att glänsa och hur mycket schampo man egentligen bör använda. - Foto: Foto: Philips.se
Dela på Pinterest
Modette.se har frågat ut Philips hårexpert Marilyn Sherlock om hur man undviker slitna toppar, får sitt hår att glänsa och hur mycket schampo man egentligen bör använda.

När Modette besökte Philips hårevent i London var en av deras främsta hårexperter, Marilyn Sherlock, på plats.

Marilyn, hur viktig är egentligen kosten för att håret ska hålla sig friskt och snyggt?

-  Kosten är otroligt viktig! En bra kost är grundstenen för ett hälsosamt hår.

Vad bör man äta?

- Det är viktigt att äta från hela kostcirkeln, men framför allt protein, järn, mineraler och vitaminer. Mat som innehåller mycket socker och transfetter ger ett tråkigt och livlöst hår och påverkar på sikt hårets kvalitet. Man ska även undvika att banta, att gå ner flera kilo på väldigt kort tid leder ofta till skadat hår och håravfall.

Vad ska man tänka på om man vill ta hand om sitt hår?

- Grunden för ett hår med bra kvalitet är en hälsosam kost men det räcker inte hela vägen. Det finns ett antal steg man bör följa för att uppnå ett så friskt och välvårdat hår som möjligt - Schamponera alltid håret, använd balsam, torka håret med låg värme och gnugga aldrig ut vattnet ur håret, klipp håret regelbundet hos en frisör och använd gärna hårspännen som inte klämmer åt för hårt och hårsnoddar utan metall.

Går det att reparera ett skadat hår?

- Det finns många produkter på marknaden som reparerar temporärt. Dessa är ofta silikonbaserade produkter som försvinner så fort det kommer i kontakt med vatten. Det är därför ingen långsiktig lösning men kan användas för att få håret att se bättre ut innan man till slut måste klippa sig.

Frågan om hur mycket schampo man egentligen bör använda är ett ständigt dilemma. Hur är det egentligen med det?

- Om man har ett bra schampo krävs det inte mycket alls. Många tror att det måste löddra för att håret ska bli rent men så är det inte. Jag själv använder en mängd på cirka två centimer.