Vogue öppnar upp 120-årigt arkiv

- Foto: All over press
Dela på Pinterest
Hittills har Vogues modehistoriska arkiv inte funnits att beskåda för allmänheten, men nu öppnar de upp sitt arkiv i digital form.

Fram tills nu har intressanter varit tvugna att besöka Fashion Insitute of Design & Merchandising i Los Angeles för att komma åt Vouges omfattande bibliotek med de flesta av Vogues alla utgåvor från 1892 och framåt. Nu väljer Vogue att öppna upp arkivets dörrar för hela världen. I går öppnade Condé Nast Vogue Archive. Allting är digitaliserat, indexerat och sökbart.

I arkivet finns 425 000 bilder, 100 000 artiklar och även 300 000 annonser. Normalt väljer tidningsarkiven bort just reklamen, men Vogues annonser anses vara lika viktiga som det redaktionella innehållet. "Det är historia som är ovärdelig", säger designern Vera Wang till Wall Street Journal.

Dock finns det ett pris för de som vill komma åt det 120-åriga materialet. 11 000 kr kostar en årsprenumeration på Condé Nast Vogue Archive. De påtänkta kunderna är reklambyråer, historiker, stylister och övriga personer inom design- och medieindustrin. "På många sätt är det här ett arkiv för 1900-talets konst, film och dans", säger Vogues chefsfotograf Ivan Shaw.

Kanske skulle en årsprenumeration kunna bli en exklusiv julklapp till den populärkulturhistoriskt intresserade?

Källa: Resumé / Wall Street Journal