LESS designs: ”Vi fick säga åt oss själva att ta det lugnt”

Damla och Charlotte är tjejerna bakom LESS designs.
1 av 3
Damla och Charlotte är tjejerna bakom LESS designs. - Foto: Alice Patrocheva
2 av 3
- Foto: Alice Patrocheva
Modettes modechef Amanda Berg i oversize-jackan från LESS designs.
3 av 3
Modettes modechef Amanda Berg i oversize-jackan från LESS designs. - Foto: Yvan Rodic
Dela på Pinterest
Damla Yaraman och Charlotte Hellberg är den dynamiska duon som ligger bakom det nylanserade LESS Designs. Här berättar de om sitt intresse för mode, rädslorna inför att starta eget och uppmärksamheten kring Oversize-jackan.

Har mode alltid varitett intresse för er?

C – Intresset förkläder och att uttrycka mig med hjälp av dessa har alltid funnits där för mig.Jag har haft många olika stilar genom åren, en del lite mer extrema än andra omman säger så. Jag var ingen punkare, trots att vissa kanske skulle säga det,men jag hade svart hår och var ofta svartklädd.

D – Jag skullenog vilja säga samma sak. Jag har arbetat med dans tidigare och jag har alltidtänkt att om jag inte skulle dansa så skulle jag arbeta med mode. Förr tyckteom att se ut på ett eget sätt, vilket inte alltid var uppskattat av andra, menjag ville uttrycka mig och det kunde jag göra med hjälp av mina kläder.

Hur kommer det sigatt ni valde att starta ett klädmärke?

C – Det helabörjade när vi träffades för ungefär två år sedan. Jag arbetade som stylist förett modevaruhus på nätet där Damla hoppade in som modell. Hon pratade om attstarta ett eget klädmärke, vilket är något jag alltid velat göra men aldrigriktigt vågat ta chansen till.

D – Idag kännsdet som att det var ödesbestämt att vi skulle träffas.

Kan ni berätta liteom hur det gick till?

D – I början varvi nog lite fega båda två. Jag tänkte på att jag inte hade någon utbildning, påvad människor skulle tycka och på att jag inte hade ekonomin till det. Minpojkvän som jag var tillsammans med då är själv egenföretagare så han pushademig och till slut så bestämde jag mig för att bara göra det.

C – Damlaberättade om sin idé och jag var självklart intresserad. Vi började spåna påidéer och lära oss om hur man går till väga när man startar ett eget företag.Den delen är verkligen en djungel så hela första året handlade bara om attbygga upp företaget.

D – Det som toglängst tid var att hitta en fabrik som kändes säker och bra att arbeta med. Vifunderade på fabriker i Turkiet men i och med att vi inte är ute eftermassproduktion blev det fel val för oss i slutändan. I Portugal fick vi däremotkontakt med en agent som inte hade några krav på hur mycket vi var tvungna attbeställa. Portugal är ett väldigt bra land att arbeta med när det kommer tillkvalité, vilket är precis det vårt varumärke speglar.

Har ni någonutbildning eller tidigare erfarenhet av branschen?

D – Jag harstuderat modevetenskap på Stockholms Universitet vilket gav mig väldigt mycket.Jag lärde mig bland annat om modehistoria, PR inom mode och modeologi, vad mode ärför någonting. Att det inte bara är det ytliga utan att det även ärpsykologiskt.

C – Jag harstuderat marknadsföring, e-handel och lite småkurser på Borås textilhögskola.

Kan ni beskriva erpersonliga stil?

C – Minpersonliga stil är väldigt enkel och klassisk. Jag är inte rörig i min stilutan jag tycker om att klä mig simpelt men ändå i något som sticker ut.

D – Jag kännerinte att jag har någon stil utan jag tar bara på mig det jag känner för. Oftastär det lite mer casual och street. Våra stilar bygger rätt mycket på vårapersonligheter och jag är ju lite street i verkligheten.

Vart hittar ni inspiration?

D – Jag kan bliinspirerad av nästan allting. Av en byggnad, andra människor, hur de väljer attkombinera sina plagg och hur livet rör sig. Ibland kan det vara någon sompratar i telefon. Man är ofta väldigt inne i sitt samtal och då blir man sigsjälv och bara är.

C – Det kan varaatt en person som utstrålar något speciellt, det behöver inte vara kläderna isig utan det kan vara hur den personen bär upp kläderna. Vi vill att LESSDesigns ska stärka starka kvinnor så vi inspireras även mycket av den modernakvinnan som är driven och visar att kvinnor också kan göra alltifrån lumpentill att starta ett eget företag.

Oversize-jackan harfått mycket uppmärksamhet. Hur känns det?

D – Ibland blirjag förvånad och glömmer vad det är vi gör, det är ju ganska nytt för ossockså. Vi såg Petra Tungården på Kungsgatan en gång och hon hade jackan på sig.Vi blev så uppspelta att vi till slut fick säga åt oss själva att ta det lugnt.

C – Det kännsoverkligt att se våra plagg på en annan människa men det är en lättnad att seatt andra uppskattar det vi gör.

Finns det någon kändperson som ni drömmer ska bära era plagg?

C – Ja, Emilia DePoret, helt klart. Hon speglar verkligen märket så det skulle vara fantastiskt.Annars har vi nog inte funderat så mycket på det, men även Loreen skulle passaväldigt bra.

Hur ser framtiden utför LESS Designs?

C – Vi måstetänka framåt hela tiden och planera inför kommande kollektioner. Vi vill setill att bygga upp ett starkt varumärke och ett företag som står på egna ben.Vi säljer inte våra plagg i några butiker utan vi vill ha vår egen webbshop ochbygga upp märket utifrån den. Det ska kännas exklusivt och unikt.

D – Vi hoppas påatt kunna vara redo att lansera utomlands. Förut hade vi mer av ettkorttidstänkande och vi förstod inte hur lång tid saker och ting tar, men omtio år skulle vi kunna lansera utomlands. Nu när vi tänker tillbaka på tidensom gått känns det lite overkligt. Det känns som att man är en helt annanperson nu än vad man var då. Det känns som om vi byggt upp någonting riktigtstarkt och att vi vet vart vi står och vad vi vill. 


Om ni vill se mer av LESS designs hittar ni deras hemsida här: lessdesigns.se 


Av: Alice Patrocheva