Naim Josefi: "Next in Fashion-vinnaren ska hitta nya vägar att inspirera"

1 av 3
- Foto: Mathias Sterner / Naimjosefi.com
2 av 3
- Foto: Modette.se
3 av 3
- Foto: tv3.se
Dela på Pinterest
Naim Josefi är en av de fyra jurymedlemmarna i Next in Fashion. I samband med den andra utmaningen, vilken Naim är enväldig domare i, passar vi på att ta ett litet snack med Project Runway-vinnaren.

När bestämde du dig för att arbeta med mode och vad var ditt första steg?

– Sommaren 2004 var jag i Paris på semester. Där insåg jag mitt intresse för design och mode. Jag kom tillbaka till Stockholm och började söka jobb som mönsterkonstruktör eftersom jag redan innan hade skrädderiet som hobby. Första steget blev att jobba som konstruktör på stadsteatern och efter det sökte jag till Beckmans. 

Du vann ju Project Runway - berätta om vägen dit och varför du tror att du lyckades?

– Jag hade grunderna och det var kanske ett bra sätt att komma in i branschen. Sedan lärde jag mig och bekantade mig med modebranschens olika lager, åsikter och olikheter i uttrycken när jag gick på Beckmans. Detta hjälpte mig att formulera min design ur nya och fler perspektiv. Jag tror att den variationen var viktigt, eftersom den gick hem. 

Vilka är de roligaste uppdragen du fått?

– Det är väldigt många roliga uppdrag så att jag har svårt att välja några speciella, men jag gillar när jag får riktigt fria händer. Från att göra min egen kollektion från själ till skiss. Eller att designa till artister, komma in i ett annat varumärke och lyfta upp det med mina verktyg. Det är absolut roligast när jag regisserar hela modevisningar. 

Hur ser en typisk dag ut i ditt liv? 

– Jag går upp 06:45 och hoppar in i duschen, där börjar jag planera dagen och sedan svarar jag på mail samtidigt som håret torkar. Kommer in till studion strax efter nio och dagen går åt att sy, maila, hänga på sociala medier, välja/betälla tyg och betala fakturor. Jag brukar vara kvar i studion till ungefär tio på kvällen, sen tar jag bussen hemåt. Ibland så är det något event som jag måste hinna med på kvällen och då blir det ännu lite senare. Jag försöker ta ledigt på söndagar för att omgås med min sambo.

Next in Fashion är ju en tävling där vi söker efter en ny stjärna på modebloggshimlen - vad skulle du önska att vinnaren har för egenskaper?

– Jag skulle vilja se vinnaren som en modern fashionista. En socialanalytiker som lyfter fram nya vägar att inspirera den moderna modeintresserade publiken.

Och till sist - vad skulle du vilja ge för tips till Next in Fashion-deltagarna och de som drömmer om att jobba inom modebranschen?

– Att tänka som en filosof, planera som en entrepenör och agera som en socionom.


Missa inte den senaste utmaningen på Next in Fashion, i vilken Naim är domare!