9 enkla knep som får dina kläder att hålla längre

Häng plaggen åt rätt håll på galgen så de inte tappar formen.
Häng plaggen åt rätt håll på galgen så de inte tappar formen. - Foto: Bild: Sex and the city
Dela på Pinterest
Du får behålla dina favoritplagg längre och det blir snällare för plånboken. Här är guiden med alla tips du behöver!

1. Skippa sköljmedlet

Det är inte bara värdelöst för naturen, det sliter en hel del på dina plagg också. Särskilt på elestanet i dina jeans. Enda gången sköljmedlet kan vara till nytta är när du ska tvätta syntetplagg, för att slippa att de blir statiska. Annars – undvik!

2. Vädra stickade plagg

Så länge plagget inte har någon fläck – vädra istället för att tvätta. Ullen har självrenande egenskaper vilket gör att den inte behöver tvättas lika ofta. I synnerhet ull och kashmir mår bra av att vädras då och då.

3. Har du koll på dina galgar?

Det är inte bara estetiskt tilltalande för ögat att låta alla galgar hänga åt samma håll – du gör också plaggen en tjänst om du hänger dem ordentligt. Är man lite stressad är det lätt hänt att man dessutom hänger plaggen åt fel håll på galgen. Det kan få dem att tappa formen.

Läs även 7 modetjejer du inte får miss på Instagram

4. Vad ska vikas och vad ska hängas?

Vanligt misstag är att hänga stickade koftor och tröjor på galge, men det kan i värsta fall töja ut plaggen. Vik istället och lägg på en hylla. Blusar, skjortor och klänningar ska däremot hängas upp på galgar, så du slipper fula vikveck.

5. Spara dustbagen

Dustbagen brukar hänga med när du köper väska eller skor av finare kvalitet. Spara den och förvara i den när du inte använder accessoarerna. Det skyddar dem från damm. Dustbagen är också perfekt att packa grejerna i när du ska resa bort.

6. Ge dina skor lite extra kärlek

Det kan kännas som en tråkig grej – men det är så värt att impregnera skorna. Det skyddar dem från smuts och regn. Glöm inte heller att underhålla dem. Rengör en gång i månaden för att inte bygga in smutsen, och spraya med impregnering en gång i veckan på skor du använder dagligen. Eftervårda med skokräm.

Läs även Otippade saker tjejer har på sig – som killar älskar

7. Om plagget blir skrynkligt i resväskan

Vi har alla varit med om frustrationen hur ett nystruket plagg blir skrynkligt i resväskan. Men istället för att stryka på nytt, vilket långsiktigt sliter på plagget – häng in plagget på en galge i badrummet och slå på duschen. De varma vattenångorna slätar ut skrynklorna.

8. Lägg tid på färgsorteringen

Färgad tvätt och vittvätt är kanske en självklarhet för alla som kan använda en tvättmaskin. Men har du koll på hur du färgsorterar? Starka färger och ljusa färger är ingen vidare kombo och risken är att det ljusa plagget drar till sig de starka färgerna – vilket gör dem missfärgade och solkiga. Tvätta pasteller och ljusgrå plagg för sig.

9. Klädmal

Klädmalen älskar att härja i mörker och är ett vanligt problem för dig som bor i hus. För att undvika fula malhål i den stickade tröjan – vädra plagget ofta och häng aldrig in smutsiga plagg i garderoben.

Läs även 51 bilder som bevisar att Sarah Jessica Parker är en fabulous 51-åring

Bildkälla Stella Pictures

Gilla Modette på Facebook!