Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Presenteras av Sofacompany

Så väljer du rätt färg på soffan till ditt hem

Dela på Pinterest
Att köpa en ny soffa till hemmet är något som du bör lägga lite tid på. Här kan du läsa allt om hur du färgkombinerar ditt vardagsrum samt vad du ska tänka på innan du väljer färg. Läs om vilka misstag du bör undvika samt vilken färg som kommer passa din livsstil bäst.

Hur väljer man rätt färg på sin soffa så den både passar in i ditt hem samt till din livsstil? Här är sakerna att tänka på som du inte får missa. 

Vilka färger passar dig

Vi vill allt mer att vårt hem ska reflektera vår personlighet, vilka erfarenheter vi har varit med om samt vilka drömmar vi har. En soffa är en av hemmets viktigaste möbel då det ofta är en samlingsplats för familj och vänner samt placerad centralt i hemmet. 

Här kan du spana in fler 2-sits soffor från Sofacompany.

Det första du ska fråga dig när du funderar på soffans färg är om du vill satsa på en modern färg eller en tidlös. Just nu är de marinblå och gröna sammets-sofforna samt mörka skinnsofforna väldigt inne och passar perfekt för den inredningsintresserade som älskar att följa trender. 

Är du ute efter en tidlös stil i ditt hem är det helt klart en soffa i en mer neutral färg du ska satsa på där du kan byta ut kuddar och mindre detaljer efter säsong.

Denna vackra 3-sits soffa i vacker lounge stil hittar du här.

Matcha med rummets accentfärger

Det är viktigt att tänka på hur du ska matcha soffan med rummets övriga element och accentfärger för ett balanserat resultat. Ska soffan placeras i ett rum med vita väggar kan det passa med en härlig färg. Väljer du till exempel en rosa soffa rekommenderas att matcha med övriga detaljer i rummet såsom en vas, tavla, matta eller gardin i samma färg.

Spana in denna stilrena soffa här med vackra referenser till deco-stilen.

Är det en neutral färg på din soffa såsom beige, vitt eller ljusgrått som du är ute efter borde du satsa på färgglada kuddar samt följa accentfärgen i rummet på matta, gardiner och eller kuddar. Balans fyller rummet med en rogivande känsla och vem vill inte spendera sin lediga eftermiddag i ett sådant rum.

Här hittar du denna vackra designade soffa med mjuka detaljer.

Anpassa efter ljuset i rummet

Söker du efter en soffa att placera i ett mörkt rum med mörka väggar eller svag belysning rekommenderas inte en mörk soffa då den lätt kommer försvinna i rummet. Spana in en ljusare soffa som höjer rummet. Men har du förälskat dig i en mörk soffa går det självklart att anpassa belysningen.

Vacker och dekorativ chaiselong blir din här för 6 999 kronor.

Är rummet i fråga målat i ljusa färger funkar både mörka och ljusa soffor. Väljer du en svart soffa borde du matcha med svarta detaljer i rummet, allt för balansen.

Denna mörk 3-sits soffa hittar du här och matchas snyggt till färger i rummet. 

Material som ändrar färg

Tänk också på att färger förändras beroende på material. Bomull är slitstarkt och väldigt skönt att sitta på. Tyget är lättskött men att komma ihåg är att tyget bleks med tiden.

Linne är hållbart och ett vackert naturmaterial med en naturlig inneboende glans att tänka på. Ett behagligt svagt tyg som med tiden kan blekas lite så tänk på vart soffan placeras.

Är du på jakt efter en snygg fotölj älskar vi denna rundade i grått som finns här.

Ull är både hållbart samt lättskött. Tyget är smuts och vattenavstötande och väldigt lättskött. Generellt kommer en soffa i ull inte ändra färg.

Läder, anilin och semianilinläder bleks med åren men blir också bara vackrare. Fråga alltid i soffbutiken om hur materialet kommer förändras med tiden.

Spana in alla tyger och färger här. Det går att ta hem och testa med färger samt material.

Ha dessa punkter i huvudet medan du väljer färg på din soffa och lyft rummet till dess fulla potential och balans tillsammans med accentfärger. 

Gå in på sofacompany.com för att spana in hela sortimentet.