H&M tar in självscanningskassor – möts av stor kritik

Bild på H&M:s logga till vänster. Till höger ser man en hand som håller i en skjorta som hänger på en klädstång.
H&M får nytt betalningssystem som gör att du kommer kunna scana in dina varor själv. - Foto: TT/Kris Tripplaar​
Dela på Pinterest
På samma sätt som du själv scanar in dina varor när du handlar på Ica så kommer du nu kunna handla av dig själv på H&M – men det är inte alla som hyllar det nya systemet.

Nu lanserar H&M självscaningskassor i utvalda butiker som ett alternativ till sina vanliga kassor med personal. Det här är ett nytt koncept som H&M testar trots att forskare säger att det inte kommer funka.

Grundtanken bakom detta ska vara en förbättrad service då kunderna ges fler betalningsalternativ. Men att kunderna får göra jobbet själva, utan kontakt med servicepersonal, kommer inte vara bra tror forskaren Karin Ekström.

– Att ersätta personliga möten med teknik kan få konsekvenser för butikerna, säger Karin Ekström, professor i företagsekonomi med inriktning marknadsföring till Dagens Nyheter.

Det nya systemet kommer testas i Stockholm. Bildkälla: TT/Denis Balibouse

Karin menar att service är en viktig konkurrensfördel för butiker som konkurrerar med internethandel idag.

Självscanningskassor har inte bara funnits på matvarubutiker utan det har tidigare funnits hos bland annat möbeljätten IKEA och nu blir H&M ett av de första butikerna att införa det nya betalningssystemet i Sverige.

Först ut att testa självscanning blir H&M:s butik i Täby Centrum. Där kommer betalningssättet testas.

H&M tar inte bara täten i att utforska nya betalningssystem. För en tid sen gick de ut med att de kommer slopa även den klassiska plastpåsen. Se hur de kommer jobba istället i videon nedanför: